Jos Herwers naast zijn zonen Jos en Niels. Foto Roderic Kreunen
Jos Herwers naast zijn zonen Jos en Niels. Foto Roderic Kreunen Foto: Roderic Kreunen

Tijd om te gaan…

Jos Herwers neemt afscheid

Hengelo - Na bijna 50 jaar draagt Jos Herwers met een gerust hart de Herwers Groep over aan zijn zonen, Jos en Niels. Op de dagen 22, 23 en 24 april neemt hij afscheid van de talloze klanten, medewerkers en relaties. Uitgeblust is hij zeker niet. Nog steeds praat hij vol passie over het Hengelose familiebedrijf dat onder zijn leiding uitgroeide tot een grote dealerorganisatie met zeven vestigingen en 150 medewerkers.

Zijn ouders begonnen in 1937 aan de Hummeloseweg. Behalve auto's verkochten ze ook motoren, tractoren en zelfs huishoudelijke artikelen. Ze vulden elkaar goed aan, vader Jos sr. voor de praktische zaken, moeder was sterk op het commerciële vlak. Een echt familiebedrijf, ook de dochters hielpen mee. Jos (geboren in 1950) kwam al op zijn 16e in de zaak, waarvoor inmiddels het dealerschap van NSU verkregen was. Na de technische school werkte hij een jaartje bij garage Poelman in Eefde. Een discussie bij de benzinepomp was voor vader reden om tegen zijn zoon te zeggen: "Als je het allemaal zo goed weet, doe jij het maar".
Onder Jos groeide het bedrijf snel. In 1971 werd Herwers Datsun-dealer, later Nissan. Nieuwe vestigingen kwamen er in Zutphen, Zevenaar en Doetinchem. Zaken deed Jos vaak op zijn eigen manier. Voor de uitbreiding met een showroom aan de overkant in de jaren '80 benaderde hij burgemeester De Boer rechtstreeks, nodigde het college uit en de zaak was snel beklonken.

De no-nonsense benadering heeft hij altijd belangrijk gevonden: "Klant en medewerker moeten zich thuis voelen en staan altijd centraal. Laagdrempelig en transparant. Door de platte organisatie kun je goed contact met iedereen houden. Ik heb wel een enorme slag moeten maken. Uiteindelijk krijg je steeds meer managementtaken, maar ik heb de afstand nooit groot laten worden. En ik heb goede mensen om me heen verzameld.
Ook vond ik het belangrijk op andere vlakken mensen en verenigingen te stimuleren of te ondersteunen door bv. sponsoring van Pax en de Anne Flokstra-school in Zutphen. Ik heb geprobeerd over te brengen dat als je ergens in gelooft, het ook lukt, mits realistisch. Een mooi voorbeeld hiervan was deelname aan de marathon van New York in 1990. We hadden op dat moment 12 medewerkers in dienst, en zijn met een team van 9 collega's, waarvan de meeste niet-sporters, de marathon van New York gaan lopen. Het was een enorme uitdaging, maar het was een prachtige ervaring om dit uit te lopen."

Herwers draagt het stokje na bijna 50 jaar over

Herwers groeide explosief. Dealer van Nissan, Mitsubishi, Renault, Hyundai en later ook Dacia. Van 20-25 medewerkers in 1999 naar zo'n 140 in 2004. Maar het ging niet altijd zonder slag of stoot, er waren ook tegenslagen.
In 1997 overleed broer Frans en dat had een enorme impact. Jos herinnert zich ook het jaar 2001: "Dat was een heel zwaar jaar. Twee overnames, de nieuwbouw, ik volgde een HBO-cursus en de zaken moesten doorgaan. We groeiden hard, maar daardoor werd de druk ook groot. Dan bedenk ik weer iets op mijn manier. Dat jaar hebben we weer de marathon in New York gelopen. Maar dat was wel het jaar van 9/11. Desondanks hebben we toen met meer dan 30 man de tocht voltooid. Weer een bewijs dat mensen soms meer kunnen dan ze zelf denken."

In 2001 verhuisde Herwers Hengelo naar de Kruisbergseweg. Daarvoor moesten de nodige hindernissen genomen worden, maar sindsdien staat er een blikvanger bij de entree van het dorp. De organisatie werd steeds professioneler en Herwers bleef kijken naar verbeteringen en veranderingen: "Koopgedrag verandert, je moet met de tijd mee en vooruitziende blik hebben. Ik had al snel door dat duurzaam een belangrijk item zou worden. Nu zijn we gecertificeerd als 'Erkend Duurzaam'. Maar altijd wel op de Herwers-manier. Geen vragenlijst invullen, maar de zaak omdraaien en een eigen presentatie houden. En dat wordt gewaardeerd, ook door de importeurs.
In plaats van een duur kwaliteitssysteem ontwikkelden we onze eigen Herwers Kwaliteits Standaard. En elk jaar een speerpunt, waar iedereen achter staat, zoals Heppie in 2011. Iedereen dacht dat ik het verkeerd had getypt, maar er zat een hele gedachte achter.

Ook tijdens de crisis bleven we niet afwachten, maar zagen het als een kans. We maakten een slag door voorraad, debiteuren en kosten te verminderen, maar verloren nooit de klanttevredenheid uit het oog, bleven onze partners trouw en hielden altijd alles zelf in de hand. Bij ons staat rendement voor continuïteit steeds voorop."

Vestigingen kwamen er ook in Neede, Apeldoorn en Deventer; Herwers won menige Award (2012) als dealer van het jaar van Nissan (2012), Renault (2010-2014) en Hyundai (2006-2014). Bijna 5000 auto's per jaar worden verkocht in de zeven vestigingen met een omzet van bijna 80 miljoen. Jos Herwers laat een gezond bedrijf achter bij de volgende generatie Herwers. Bewust spreekt hij niet over het stokje overnemen. "Het is een geleidelijk proces dat jaren duurt. Zo'n overdracht neemt wel 6,7 jaar in beslag. Maar dan moet je het ook aan hen overlaten. De valkuil bij een familiebedrijf is dat de oude garde te lang denkt nodig te zijn. Daarom is het tijd om te gaan."


Avondwandeling met IVN

Landgoed 't Veld bij avond

Halle - Op zaterdag 25 april van 19.00 tot ca 21.00 uur kunt u vanaf de IVN-vlag nabij Nijmansedijk 13samen met gidsen van IVN de Oude IJsselstreek een avondwandeling maken over Landgoed 't Veld.

Het is een wandeling door nieuwe natuur met bospartijen, bloeiende heesters langs paden en zichtlijnen én een waterplas met observatiehut.
't Veld is een leefgebied van de boomkikker.

Bij gunstig weer laat hij, vanaf medio april rond zonsondergang, van zich horen.

Deelname is gratis maar een vrijwillige bijdrage is welkom.


Info: 0314 631779
www.ivn.nl/afdeling/de-oude-ijsselstreek