Dagelijks is de kerk open en mag iedereen binnenwandelen.
Dagelijks is de kerk open en mag iedereen binnenwandelen. Foto:

Tien jaar dagelijkse openstelling Lambertikerk Zelhem

Lambertikerk als plek voor troost

Zelhem - Sinds april 2005 is de Lambertikerk in Zelhem alle dagen van de week geopend. Op zondag voor de kerkdienst, op alle andere dagen voor iedereen die even wil binnenlopen voor een moment van rust en bezinning. Achter in de kerk is een stiltehoek ingericht. Er brandt een kaars, de bijbel ligt opengeslagen en er is altijd weer een verrassend bloemenarrangement. Ook kan een kaars worden aangestoken of een briefje achtergelaten.

Duizenden mensen hebben de afgelopen 10 jaar de kerk bezocht. Zelhemmers, toeristen, passanten, Pieterpadlopers. Velen schreven iets in het aanwezige gastenboek. Voor sommigen was de open kerk al een bijzonderheid, anderen werden verrast door orgelspel of genoten gewoon van het kerkgebouw. Maar voor heel veel mensen was het ook een plek van herinnering of troost. Mensen vonden familieleden weer, voelden de open kerk als warm welkom in een moment van verdriet.
De Lambertikerkgemeenschap hoopt nog heel lang de kerk op deze manier open te houden voor iedereen. Dit wordt in de eerste plaats mogelijk gemaakt door ruim twintig kerkwachten die elke morgen de kerk openen, tussentijds controleren en 's avonds weer afsluiten. Zonder hen is het niet mogelijk.
Wees welkom. Alle dagen van de week in de Lambertikerk.