Natasja Esmeijer ontwikkelde een methode voor beelddenkers. Foto: Jan Knoef.
Natasja Esmeijer ontwikkelde een methode voor beelddenkers. Foto: Jan Knoef. Foto: Jan Knoef

Problemen op school, omdat je anders leert

Anders leren bij 'Beeldig Brein'

Zelhem - Doordat haar eigen dochter vastliep in het onderwijs, ging de Zelhemse Natasja Esmeijer zich verdiepen in de redenen van vastlopen. Daarbij ontdekte ze, dat haar dochter een 'beelddenker' was en ze leerde dat beelddenkers op een geheel andere manier informatie opslaan. Ze besloot een cursus te gaan volgen om de dochter optimaal te kunnen begeleiden en eenmaal enthousiast geworden voor alternatieve manieren van leren, breidde ze haar kennis uit met een speciale rekencursus, waarmee ze nu in haar eigen bedrijf met de naam 'Beeldig Brein' kinderen begeleidt, die door beelddenken tegen problemen aanlopen in basis- en voortgezet onderwijs.

Natasja: "Ik kwam in aanraking met de methode 'Ik leer anders' en ontdekte dat beelddenkers slechte lezers zijn, omdat ze zich een beeld vormen van een woord in de zin en daarmee zo druk zijn, dat ze de 'tussenwoordjes' vergeten te lezen. In het reguliere onderwijs is niet of nauwelijks ruimte om daar iets mee te doen. In mijn praktijk leer ik ze in enkele bijeenkomsten de methode 'Ik leer anders' aan.
In het kort komt het er op neer, dat ze leren om die woorden 'in kamertjes' in hun hoofd te plaatsen, zodat ze opgeruimd zijn en niet steeds weer aandacht vragen."

Lezen in kleur
Waar veel kinderen leren door te herhalen, geldt dit voor 'beelddenkers' niet, aldus Natasja, die naast 'Ik leer anders' ook gebruik maakt van 'Jamararekenen', 'hersenhelftentraining' en 'lezen in kleur'. Natasja: "Door de andere manier van aanbieden, kunnen ze de informatie wel in zich opnemen. In een paar weken krijgen ze weer vertrouwen in hun eigen prestaties, waardoor ze met meer plezier naar school gaan. Veel beelddenkers zijn bijvoorbeeld erg gevoelig en hebben last van het grote contrast van de zwarte letters op het witte papier. De letters gaan dansen en lezen is vermoeiend. Met behulp van gekleurde leeslinialen is dit probleem eenvoudig te verhelpen. Ik heb tien verschillende kleuren en ieder kind heeft z'n eigen voorkeur."

Jammer voor kinderen, die baat hebben bij 'Ik leer anders', is dat de methode en Natasja's praktijk niet valt onder de reguliere hulp, waardoor de kosten niet vergoed worden. Op de website www.beeldigbrein.nl vindt u alle bijzonderheden over de mogelijkheden. U kunt ook telefonisch contact opnemen met Natasja Esmeijer. Haar nummer is tel. 0314-622924 of mobiel tel. 06-11512021.