180 lammeren zijn er bij 't Niejboer te vinden.
180 lammeren zijn er bij 't Niejboer te vinden.

De schaapskooi en potstal waar de ooien en lammeren in en uit lopen, is eigendom van Natuurmonumenten

Kijkje bij de ooien en lammeren in schaapskooi 't Niejboer

Warnsveld - Het is een aandoenlijk plaatje; 180 lammeren die in en rond schaapskooi 't Niejboer in Warnsveld rondspringen. De ooien en lammeren blijven nog tot eind april bij de schaapskooi. Op Lammetjesdag, 26 april gaan ze naar hun eerste begrazingsgebied van het seizoen.

Het begrazen is de core-business van schaapsherder Maarten van Baaren. "En dan bedoel ik het hoeden, het in schapendrift van gebied naar gebied trekken om de gronden te begrazen en heidegebieden terug te winnen of te onderhouden. Het is niet alleen een kwestie van de schapen naar een gebied brengen, het gaat echt over natuurbeheer, het in meer of mindere mate laten begrazen van een gebied, het afrasteren van terreinen, overleggen met boswachters, beheerders en biologen en het maken van een efficiënte planning."

Maarten bestiert nu zo'n drie jaar de kudde. De bevlogen herder geniet van zijn werk maar geeft ook aan dat het herdersbestaan niet eenvoudig is. Gebieden om te begrazen zijn er voldoende maar het bewustzijn dat het niet een vrijblijvende aangelegenheid is, is aanzienlijk minder. Een brainstormmiddag -georganiseerd door Landschappelijk Ondernemen, Kamer van Koophandel, gemeente Bronckhorst, Natuurmonumenten en schaapskudde 't Niejboer- afgelopen maand, leverde voldoende ideeën op voor de toekomst maar aan ideeën ontbreekt het Maarten en zijn vrouw Manon niet. Zo ontwikkelt Manon wolproducten onder het label MÊH en verdiept Maarten zich in de ontwikkeling van een compost waarin wol wordt verwerkt. Jaarlijks levert de kudde toch zo'n driehonderd vachten op die ergens afgezet moeten worden.
En dan schapenvlees, een in Nederland niet erg veel gegeten goed. "Hoewel het Groot Heideschaap niet per definitie een vleesschaap is, komt er een lekker en eerlijk stuk vlees vanaf. Af en toe verkoop ik ramlammeren door maar ik zou me best zelf wat meer willen bezighouden met vlees. Met het zoeken naar niches voor wol hebben we, om maar iets te noemen, al 30.000 euro aan tijd besteed. Qua formaat is 't Niejboer eigenlijk net te klein voor grote afzet maar weer te groot om heel klein af te zetten." Wellicht dat het gilde hierin 't Niejboer enigszins kan tegemoet komen.
Journalist Marcel van Silfhout trekt zich het lot van de circa veertig schaapsherders in Nederland aan. Subsidies zijn stopgezet en de toekomst van de schaapsherder is behoorlijk onzeker. Het is prachtig om een kudde schapen voorbij te zien trekken maar er moet wel iets gebeuren. Van Silfhout heeft samen met Geert Boink van de Stichting Zeldzame Huisdieren het initiatief genomen om een gilde op te richten. Vorige week is de oprichtingsacte ondertekend. "Met name voor het uitwisselen van ervaring en kennis, is het Gilde heel geschikt", vindt Maarten. "Daarnaast kan het helpen om te lobbyen bij overheden om een vergoeding te kunnen krijgen voor het onderhouden van gebieden van Rijkswaterstaat, gemeenten, Staatsbosbeheer, dat soort partijen."
De schaapskooi en potstal waar de ooien en lammeren in en uit lopen, is eigendom van Natuurmonumenten. Natuurmonumenten is de grootste opdrachtgever van Maarten. Van dat soort opdrachtgevers wil Maarten er best meer. "Ik heb een opdracht gekregen voor een gebied dat loopt tot aan Slangenburg, Doetinchem. Het mooiste zou het zijn als ik in het tussenliggende gebied ook wat opdrachten kan krijgen. Het kost twee dagen om naar Slangenburg te lopen dus ik zoek nog een plek om met de schapen te overnachten."

Lammetjesdag
't Niejboer houdt 26 april tussen 12.00 uur en 16.00 uur Lammetjesdag aan de Werkseveldweg 2. Er worden schapen geschoren, wie wil kan de herder helpen de ooien en lammeren naar hun eerste graasterrein te brengen. En er zijn allerlei andere boeiende activiteiten in en om de schaapskooi.


www.hetniejboer.nl