Vordenaar Kees Koolen op zijn quad. Foto: Henk Teerink.
Vordenaar Kees Koolen op zijn quad. Foto: Henk Teerink. Foto: PR

Pech voor Kees Koolen in Abu Dhabi Desert Challenge 2015

Vorden - Zaterdag 28 maart begon voor Vordenaar Kees Koolen de Abu Dhabi Desert Challenge. Koolen deed mee ter voorbereiding van de Dakar Rally 2016. De quad waar hij op reed had het de afgelopen Dakar Rally af laten weten en daar was hij niet blij mee. Vandaar dat er dit jaar een aantal wedstrijden op het programma staan om het een en ander te testen. Zaterdag werd eerst het roadbook klaargemaakt en de monteurs Niels Beck en Gerben Vruggink maakten de quad wedstrijdklaar. De feitelijke rally in Abu Dhabi duurde vijf dagen en begon op zondag.

De eerste etappe ging over 262 km door de woestijn met vele duinen. Het rijden ging voortreffelijk, maar helaas dacht de pomp om de brandstof van de onderste tank naar de bovenste tank te pompen daar anders over. Toch wist Koolen het midden in de woestijn bij een temperatuur van 45 graden met enig sleutelen weer voor elkaar te krijgen om verder te rijden. Dat leverde wel meteen een forse achterstand op in het klassement.
De tweede etappe had veel lange en rechte stukken. Toch zaten er ook nog wat duinen in. Na de tweede dag stond Koolen 22e overall en 4e in het quad-klassement.

De derde dag begon goed en Koolen reed mee met Dakar-winnaar Rafal Sonik uit Polen. Helaas sloeg het noodlot toe en begaf voor de derde keer op rij in een rally het blok van de Honda quad het. Wat het team ook probeerde, men kreeg het blok niet goed aan het lopen.

Voor de vierde dag plaatsten Vruggink en Beck een standaardblok onder de quad en Koolen kon weer rijden als vanouds. De proef op dag vier was een heel mooie met veel duinen maar ook met een temperatuur van 46 graden. In het algemeen klassement bij de motoren en quads stond Koolen na afloop van deze dag 17e. Bij de quads stond hij 4e met nog een dag te gaan.

De vijfde dag werd helaas afgelast door een zware zandstorm die er in het gebied heerste. De veiligheid kon niet gegarandeerd worden door de organisatie, de helikopters konden niet de lucht in.