Vijftien jaar onderzoek naar middeleeuwse erven worden geëvalueerd.
Vijftien jaar onderzoek naar middeleeuwse erven worden geëvalueerd. Foto:

Archeologisch onderzoek naar Middeleeuwse nederzettingen

Lezing Oudste dorpen Achterhoek

Zelhem/Doetinchem - Op 15 april komt Henk van der Velde spreken over archeologisch onderzoek naar Middeleeuwse nederzettingen. Iedereen is welkom.

De lezing is in de centrale hal van 't Brewinc, aan de IJsselkade 13 in Doetinchem en start om 20.00 uur (tot 22.00 uur). Inloop vanaf 19.30 uur.

Tussen 1999 en 2003 vonden in Zelhem veel opgravingen plaats waarbij nederzettingsresten werden opgegraven die vrijwel de hele Middeleeuwen omvatten. Het was de eerste keer dat de ontwikkeling van bewoning zo nauwkeurig in kaart kon worden gebracht. Sindsdien heeft het archeologisch onderzoek niet stil gestaan. Opgravingen bij Wehl, Doetinchem, Hummelo, Doesburg en Didam hebben veel nieuwe gegevens opgeleverd. De resultaten van vijftien jaar onderzoek naar middeleeuwse erven worden geëvalueerd. Wat vertellen deze onderzoeken over de huidige dorpsgeschiedenissen? Wat weten we nu wel en wat nu juist niet?
Het eindrapport dat hierover is gepubliceerd, is opgesteld door Van der Velde. Mede door zijn kennis over bewoningssporen in Oost Nederland en de eerdere opgravingen in o.a. Zelhem (waarover hij de leiding had) is het interessant dat hij een lezing wil houden over deze opgraving in Hummelo. Het geeft in ieder geval veel nieuwe/aanvullende informatie over dit deel van de achterhoek.