Hummelose leerlingen poten een haag.
Hummelose leerlingen poten een haag. Foto: PR

Boomfeestdag Hummelo: beukenhaag,
beukenbomen en wormen

Hummelo - Op woensdag 18 maart was het voor de 59e keer boomfeestdag. Ook de OBS De Woordhof deed weer mee. Dit jaar was groep 6 aan de beurt. Rond 9 uur begonnen de leerlingen met het aanplanten van een beukenhaag tussen het schoolplein en het trapveldje.

De leerlingen en leden van de Dorpsraad Hummelo hebben samen een haag gepoot, net als vorig jaar. Nu was een ander stukje van de ruimte om de school aan de beurt. Het planten gebeurde onder andere onder het toeziend oog van wethouder Jan Engels van de gemeente Bronckhorst. Natuurlijk heeft de wethouder ook zelf actief geholpen met het planten van de beukenhaag. Bijna aan het eind van het werk was de Dorpsraad bang dat er te weinig beuken voor de haag waren, maar de conciƫrge had voor voldoende exemplaren gezorgd. In de pauze voor de leerlingen waren er heerlijke appels van de firma Horstink uit Rha, die zelfs zo vriendelijk was om de appels even naar Hummelo te brengen.

Net als vorig jaar was de grote trekker van de vrijwilligers ook nu weer Herman Pelgrom, met veel enthousiasme leerde hij de leerlingen het aanplanten van de haag. Wel is Pelgrom een beetje bang dat de kinderen door de haag gaan lopen. De conciƫrge heeft toegezegd dat dit niet zal gebeuren, hij gaat een draad spannen door de haag. Na de pauze was er voor de kinderen een presentatie over het belang van wormen voor onder andere bomen en struiken. De kinderen leerden dat er veel verschillende soorten wormen bestaan en dat zij bijzonder nuttig zijn. Verder hoorden zij wat wel en niet goed is voor wormen: veel water, harde grond, asfalt. Dit was de voorbereiding voor het planten van een aantal beukenbomen nabij de rotonde vlak bij school. Het was de bedoeling dat de kinderen bij de nieuwe bomen een handje vol wormen zouden leggen. Het vastpakken van de wormen leverde het nodige kabaal op, het is toch wel een beetje eng om met je blote handen wormen vast te pakken. Met behulp van medewerkers van de provincie en de Dorpsraad werden de bomen op de plek gezet en de grond goed aangestampt. Hierna konden de handen vol wormen erbij gelegd worden, wat onder veel gelach en gegil gebeurde.

Vlak voor de middagpauze was het allemaal klaar. Namens de Agrarische Natuur Vereniging 't Onderholt uit Vorden kregen alle kinderen een zogenaamd krentenboompje mee voor de tuin thuis.