Vlnr: juryvoorzitter Jeroen Ranzijn, Ellen Somsen (gemeente Bronckhorst, Gerhard Weevers en Gerwin Nijkamp (Weevers). Foto: Achterhoekfoto.
Vlnr: juryvoorzitter Jeroen Ranzijn, Ellen Somsen (gemeente Bronckhorst, Gerhard Weevers en Gerwin Nijkamp (Weevers). Foto: Achterhoekfoto. Foto:

Bronckhorst wederom in landelijke

Top 10 met gemeentepagina's

Bronckhorst - De gemeente Bronckhorst is net als voorgaande jaren in de Top 10 geëindigd in de strijd om de NNP-gemeenteprijs voor Overheidscommunicatie. Deze prijs werd dit jaar uitgereikt in het gemeentehuis van Bronckhorst te Hengelo en ging uiteindelijk naar de gemeente Rotterdam.

De vakjury prees Bronckhorst om de goede leesbaarheid van de gemeentepagina's die door Weevers, uitgever van deze krant, worden opgemaakt in nauw overleg met de afdeling communicatie van de gemeente. Andere pluspunten die werden genoemd door de jury zijn de frisse opmaak en de heldere informatie die werd gegeven in de speciale pagina's over de veranderingen in de zorg. Ook de goede koppen, verwijzingen en het feit dat er veel burgers aan het woord komen, werden als sterke punten genoemd. Als kritiekpuntje werden de 'soms wat dominante schrijfletters' genoemd.

Brancheorganisatie NNP (Nederlandse Nieuwsblad Pers) waar Weevers bij is aangesloten, vroeg dit jaar de gemeente Bronckhorst om de organisatie op zich te nemen. Dit omdat de gemeente die de vorige keer eerste werd, inmiddels is gefuseerd en de gemeente Bronckhorst al vele jaren hoog in de lijst staat. Voordat de gemeenteprijs daadwerkelijk werd uitgereikt, kregen de aanwezige uitgevers en communicatiemedewerkers van de tien beste gemeenten een boeiende presentatie voorgeschoteld door Ronnie Degen van De Feestfabriek. Hij nam zijn publiek mee in het boeiende verhaal over de groei van de Zwarte Cross die haar oorsprong in de gemeente Bronckhorst heeft.

Na Degens gloedvolle betoog was het tijd voor de prijsuitreiking. De jury van de NNP-Gemeenteprijs bekeek van 170 gemeenten de pagina's in de lokale nieuwsmedia. Jeroen Ranzijn, juryvoorzitter: "Bij de eerste schifting hebben we gemeenten terzijde geschoven van wie die berichten nog niet het A-diploma van overheidscommunicatie haalden: onaantrekkelijke vormgeving, nietszeggende koppen en slechte artikelen."
"Daarna zijn we dieper gaan graven. De meeste gemeenten nemen woorden in de mond als 'participatie' en 'de kracht van de samenleving'. Op de gemeentepagina moet je dat dan wel waarmaken: ga je uit van inwoners of van je eigen organisatie? Toen bleven er 24 gemeenten over die 'het A- en B-diploma' van gemeentecommunicatie via de lokale nieuwsmedia hebben gehaald. Gemeenten die de pagina's gebruiken om de bewoners aan zich te binden. Die moeite doen om de bewoners te informeren over zaken die relevant zijn en die werk maken van de dialoog met inwoners." Uiteindelijk bleven de gemeenten Alkmaar, Amersfoort, Bronckhorst, Culemborg, Ede, Gorinchem, Haarlemmermeer, Veenendaal, Vlissingen en Weesp als laatste over.

Lokale nieuwsmedia zijn een belangrijk onderdeel van de lokale democratie. De lokale pers staat onder druk, en inmiddels is er een aantal landelijke onderzoeken verschenen die dat probleem adresseren. Gemeentepagina's in lokale nieuwsmedia zijn daarin bijzonder. Want niet alleen kunnen het goed gelezen berichten zijn, die de gemeentelijke communicatie effectief kunnen ondersteunen; een samenwerking tussen de uitgeverij en de gemeente kan er daarnaast volgens de jury voor zorgen dat het lokale medialandschap zo divers mogelijk blijft – of zelfs in stand blijft.

De communicatiemedewerkers van de winnende gemeente Rotterdam ontvingen het kristallen kunstwerk dat de NNP-Gemeenteprijs verbeeldt, uit handen van jury-voorzitter Jeroen Ranzijn (Alfabeeld Consultancy en op dit moment werkzaam bij de Amsterdamse politie). De jury van de NNP-Gemeenteprijs voor Overheidscommunicatie 2015 bestond verder uit Marije van den Berg (adviseur overheidsparticipatie en onderzoeker netwerkdemocratie) en Monique Hendriks (directeur BEX* Communicatie BV).