De club geeft een voorstelling en stapt dan weer in de bus naar de volgende school.
De club geeft een voorstelling en stapt dan weer in de bus naar de volgende school. Foto: Ernst-Jan Nieland

Week lang verhalen vertellen in kader van Wereldverteldag 20 maart

Vertelcarroussel trekt langs basisscholen

Regio - Vrijdag 20 maart is het Wereldverteldag. Met het tot de verbeelding sprekende thema 'wensen' toert daarom deze week een groep verhalenvertellers de regio rond van basisschool naar basisschool. De scholen hebben zich van tevoren aangemeld.

Jan Alfrink, Gery Groot Zwaaftink, Olga Schoonbergen, Eugène Ligtvoet, Ron Vernout en Meike Wesselink hebben de hele week uitgetrokken om met korte voorstellingen de groepen 1 tot en met 8 een bezoek te brengen. Dinsdag toert de Vertelcarroussel langs Eefde, Epse en Lochem. Woensdag zijn de scholen in Vorden en Hengelo aan de beurt, donderdag rijdt de carroussel naar Laren, Almen en Harfsen en vrijdag eindigt de tour in Zutphen.
De verhalenvertellers lezen niet voor maar vertellen vanuit het hart. De verhalen worden uitgebeeld, soms met muziek, soms met andere attributen. Ron Vernout heeft een Japans sprookje bewerkt en gaat met de allerkleinsten het geheim achter een doosje vol wensen onderzoeken. Ron geeft met regelmaat kindervoorstellingen en is vaak in de bibliotheek in Zutphen te vinden.
Jan Alfrink en Olga Schoonbergen komen beide uit het onderwijs en gaven les aan de vrije school. Jan: "Verhalen vertellen is op de vrije school een belangrijk onderdeel. Om de kinderen te prikkelen in hun fantasie en inbeeldingsvermogen maar ook om ze moralen mee te geven." Jan vertelt graag verhalen met moralen. Voor Olga gaat een verhaal pas leven als ze het al een tijdje bij zich draagt "Pas als het is ingedaald kun je er meer en meer gevoel in stoppen en ook de diepere lagen naar boven halen.
Gery Groot Zwaaftink is al meer dan twintig jaar fulltime troubadour en verhalenverteller. Muziek maakte hij al maar toen hij Gait Postel en Tob de Bordes de verhalen over Witte Wieven hoorde vertellen, besloot hij ook voor het verhalenambacht te gaan. Gery heeft een hoofd vol verhalen. Hij gaat de kinderen van groep 5 en 6 vertellen over De gelukkige prins, een verhaal van Oscar Wilde over echte vriendschap en opoffering. Eugène Ligtvoet (niet op de foto) is ook al meer dan twintig jaar verhalenverteller. Tijdens wandelingen vertelt hij over de geschiedenis van de stad waarin vaak exentrieke figuren een rol spelen. Ook in het verhaal dat hij voor groep 7 en 8 vertelt komt zo'n figuur voor: een baron uit Warnsveld. Meike Wesselink (ook groep 7 en 8) heeft een Duits volkssprookje uitgewerkt dat gaat over echte schoonheid.
Verhalen zijn zeker niet alleen een aangelegenheid voor kinderen. Iedere twee jaar organsiseert de groep het festival Verhalen aan Boord, waarbij zo'n tien verhalenvertellers aan boord van historische schepen voorstellingen geeft. Dit jaar is het festival op zaterdag 29 augustus.
Scholen die zich willen aanmelden voor de vertelcarroussel van 2016 kunnen een mail sturen naar janalfrink@hotmail.com