Het Buurtzorgteam Halle, waarbij Marina Zweerink ontbreekt
Het Buurtzorgteam Halle, waarbij Marina Zweerink ontbreekt Foto: Jan Knoef

Klein, zelfsturend team als alternatief voor huidige zorgverlening

Sinds kort ook buurtzorgteam in Halle

Halle - Al weer bijna tien jaar geleden bedacht Jos de Blok 'Buurtzorg' als alternatief voor de zorgverlening, die dreigde te verdrinken in bureaucratie. Voor Jos geen grote organisatie met een managementslaag en de daarbij behorende overheadkosten, maar in plaats daarvan kleine teams, die zelfsturend zijn. Voor de (loon)-administratie runt Buurtzorg een klein kantoor in Almelo.

Inmiddels zijn er in Nederland al meer dan 700 buurtzorgteams met meer dan 9000 werknemers actief. Zo ook in Zelhem, waar zorgcliënten uit Zelhem, Hummelo en Halle worden geholpen, maar aangezien een Buurtzorgteam niet groter mag zijn dan een team met 13 medewerk(st)ers moest er een zelfstandig team voor Hummelo en Halle worden gevormd. Zo werken er nu twee zelfstandige teams in Zelhem, één in Hummelo en één in Halle.
In eerste instantie werkte het team Halle vanuit de locatie in Zelhem, maar nu, na een jaar, is een onderkomen in Halle gevonden. Een deel van het pand van de voormalige smederij/fietswinkel aan de Dorpsstraat is verbouwd tot kantoorruimte.

"We hebben niet veel ruimte nodig", aldus Annie Eskes, die samen met Marga Baakman, Stefanie Loevering, Angela Jolink, Lies Vlaanderen en Marina Zweerink (niet op de foto) het team Halle vormt. "Het is een plek met een computer en een vergadermogelijkheid, maar vaak zijn we er niet, want ons werk is bij de mensen thuis."
Door de opzet met kleine zelfsturende teams zijn er korte lijntjes. "iemand die zorg nodig heeft, belt ons nummer, tel. 06-13662604 en krijgt direct iemand aan de lijn die zorg kan verlenen, zelfs 's nachts. Geen wachttijden, geen doorgeefsysteem, geen tien verschillende mensen aan de deur of het bed, etc. Degene, die de zorg op zich neemt, doet zelf de indicatie en maakt samen met de cliënt een zorgplan, dat erop gericht is, om de zelfredzaamheid van de cliënt te bevorderen."

Mensen, die Buurtzorg nodig denken te hebben of nadere informatie willen, kunnen bovengenoemd telefoonnummer bellen. De hulp die Buurtzorg levert is gericht op de persoonlijke verzorging en verpleging.