Jonge talenten op Zelhem's podium.
Jonge talenten op Zelhem's podium.

Vijftien jonge, talentvolle leerlingen van Coosje Wijzenbeek komen naar Zelhem

Fancy Fiddlers bij Stichting Kamermuziek

Zelhem - Zondagmiddag 22 maart is er een bijzonder concert in cultureel centrum 'de Brink'.

De Stichting Kamermuziek Zelhem heeft de jeugdige groep 'the Fancy Fiddlers' uitgenodigd om te komen spelen. Het concert begint om 14.30 uur. Kinderen worden speciaal uitgenodigd. Voor hen geldt een entreeprijs van € 5,--. Voor volwassenen is de toegangsprijs € 20,--. Op het programma staan werken van J.C.F. Bach (Sinfonia in d moll en Allegro-Andante amoroso-Allegro assai), Handel/Halvorsen (Passacaglia voor viool en altviool, Mayu en Take Konoye), Tonny Eyk (Romance en France), H.Andriessen (Kunau variaties), M. Haydn (Sinfonia in A Allegro), F. Menselssohn (Sinfonia no 10 Adagio-Allegro), A. Borodin (Sextet Allegro). De ingang van de concertzaal is aan de achterzijde van 'de Brink'. Kaarten zijn aan de zaal verkrijgbaar.
The Fancy Fiddlers is een strijkersgroep, die bestaat uit 15 jonge talentvolle leerlingen van de Hilversumse vioolpedagoge Coosje Wijzenbeek. Toen zij in 1984 werd uitgenodigd om, in het kader van een uitwisseling, een concert te verzorgen in Hongarije, was het animo om mee te mogen zo groot, dat ensemblespel de enige oplossing leek. Dat gezamenlijk optreden was dermate succesvol dat er sindsdien regelmatig concerten worden gegeven.
Op het programma staat kamermuziek in diverse bezettingen, afgewisseld met solo's voor viool en piano. De kinderen variëren in leeftijd van zes tot achttien jaar en komen, uit alle delen van het land, wekelijks naar Hilversum voor hun vioollessen.
Uit de Fancy Fiddlers zijn al diverse goede musici en ensembles voortgekomen die hun weg naar de concertpodia hebben gevonden. Onder hen de violistes Janine Jansen, Hebe Mensinga, de cellist Maarten Jansen en de ensembles Pavone, Quartetto Sabato. De Fancy Fiddlers traden op met onder andere Herman Krebbers, Isabelle van Keulen en Jaap van Zweden. Er werden tournees gemaakt naar Hongarije, Duitsland, China, Istanbul en de U.S.A.
Coosje Wijzenbeek studeerde viool aan het Conservatorium van Amsterdam bij Davina van Wely. Al op jeugdige leeftijd had de pedagogiek haar speciale belangstelling. Na een aantal jaren spelen in diverse ensembles en in het Radio Filharmonisch Orkest besloot Coosje zich geheel aan het lesgeven te wijden. Haar leerlingen komen uit het hele land naar Hilversum voor hun vioollessen. De leeftijd van de leerlingen ligt tussen de drie en achttien jaar. Ze geven regelmatig concerten in binnen- en buitenland onder de naam 'Fancy Fiddlers'. Voor kinderen vanaf drie jaar heeft zij een speciaal eigen methode ontworpen waarbij vanaf de eerste les allerlei basistechnieken worden ontwikkeld. Coosje geeft regelmatig workshops voor viooldocenten in binnen- en buitenland. Daarnaast verzorgt zij zomercursussen in onder andere Amerika (Indiana University te Bloomington) en Zwitserland (Margess International) en verzorgde ze een masterclass aan de Guildhallschool in Londen.