Garage Looman en smederij Nusselder aan de Markt gebombardeerd.
Garage Looman en smederij Nusselder aan de Markt gebombardeerd. Foto: PR

Expositie over luchtaanvallen 1945

op Zelhem en Halle

Zelhem - Het is dit jaar 70 jaar geleden dat de Achterhoek werd bevrijd. Bert Schieven heeft, voor museum Smedekinck een expositie gemaakt over de bombardementen boven de Achterhoek, in het bijzonder boven Zelhem en Halle.

Vooruitlopend op de naderende frontlijn werden toen door de geallieerden op grote schaal luchtaanvallen uitgevoerd. Vooral de laatste periode van maart werd de Achterhoek getroffen. In onder meer Zelhem en Halle vielen daarbij slachtoffers. Op 21, 24 en 25 maart 1945 werden er luchtaanvallen uitgevoerd op beide dorpen. Bleef in Halle de schade beperkt, in Zelhem waren naast een groot aantal totaal vernielde panden op 21 maart ook nog eens 11 dodelijke slachtoffers te betreuren. Ook in het buitengebied en in Doetinchem kwamen die dag 3 Zelhemmers om het leven. In aanloop naar de bevrijding zijn er die dag dus 14 inwoners van Zelhem bij luchtaanvallen om het leven komen.
Vanaf woensdag 1 april tot en met 5 mei is er bij Museum Smedekinck een expositie die deze periode zeer uitvoerig belicht. Met o.a. foto's van vernielde panden, omgekomen Zelhemmers, geallieerde squadrons, Binnenlandse Strijdkrachten en grondtroepen. De expositie bij museum Smedekinck aan de Pluimersdijk 5 is gedurende genoemde periode te bezichtigen op dinsdag, woensdag en donderdag (ook de eerste en derde zondag van de maand), van 13.00 tot 16.30 uur.