Vrijdag wordt de film Long Walk to Freedom in Hummelo getoond.
Vrijdag wordt de film Long Walk to Freedom in Hummelo getoond. Foto: Gerwin Nijkamp

Long Walk to Freedom: Nelson Mandela afsluiter filmseizoen Hummelo

Hummelo - Op vrijdagavond 13 maart om 20.30 uur vertoont Filmhuis Hummelo het boeiende en meeslepende portret van Nelson Mandela, 'Mandela; Long Walk to Freedom'. De film vertelt het levensverhaal van de beroemde vrijheidsstrijder aan de hand van belangrijke levensmomenten.

De film is gebaseerd op de gelijknamige, door Mandela zelf geschreven, autobiografie uit 1994. Nelson Mandela, van nederige komaf en opgegroeid op het platteland, werkt zich op tot een succesvolle advocaat in de grote stad. Van voorman in het gewelddadige verzet van het African National Congress (ANC) tegen apartheid in Zuid-Afrika, zijn gevangenzetting op Robbeneiland tot zijn latere presidentschap.

De scenarioschrijver is niet bang geweest om ook de donkere bladzijden van zijn bewogen leven te tonen. De filmmakers hebben Mandela neergezet als een man van vlees en bloed, een wereldverbeteraar maar ook een womanizer met een voorliefde voor boksen: een echte levensgenieter.

Kracht
De beelden van een grijze, maar strijdvaardige Mandela die na zevenentwintig jaar gevangenschap zijn vrijheid terugkreeg, staan velen nog vers in het geheugen. Zonder enige wrok en met een indrukwekkende verzoeningsboodschap ontving hij de Nobelprijs voor de vrede. De film raakt je: de kracht van Mandela, zijn rotsvaste overtuiging dat hij de maatschappij kan veranderen en na 27 jaar uiteindelijk het systeem dat capituleert. Als je niet wist dat het echt gebeurd was, zou je het afdoen als naïeve waanzinnige onzin. En daarom alleen al moet je deze film zien!

Filmhuis Hummelo
Mandela is de laatste film van het seizoen 2014/2015. En hoe toepasselijk is deze film democratisch gekozen. Filmhuisbezoekers van het afgelopen seizoen konden kiezen uit drie keuzefilms voor de 13e maart, onder de noemer 'Film à la Carte'. De film 'Mandela: Long Walk to Freedom' kwam als overgrote winnaar uit de bus! In oktober 2015 zijn we weer terug met een serie bijzondere, mooie en grappige films.

De activiteitencommissie van Dorpshuis Hummelo organiseert in de wintermaanden filmavonden onder de noemer Filmhuis Hummelo. We willen Hummelo laten meegenieten van films waar je normaal gesproken misschien niet zo snel naar toe zou gaan. Laat je dus verrassen!

Levensverhaal van de beroemde vrijheidsstrijder

Kaarten
Mandela begint om 20.30 uur en om 20.00 uur gaat de deur open. Kaarten kosten € 5,- en zijn verkrijgbaar in de voorverkoop bij de Spar en gewoon aan de deur. Reserveren kan ook via bestellen@dorpshuishummelo.nl.