Anneke van der Meer tijdens haar voorbereiding voor de Kunst4daagse 2015.
Anneke van der Meer tijdens haar voorbereiding voor de Kunst4daagse 2015. Foto: Liesbeth Oukes

Op tal van plaatsen wordt gewerkt aan de voorbereidingen voor Kunst4daagse

Kunst4daagse op Hemelvaartsdag

Bronckhorst - Op tal van plaatsen in de gemeente Bronckhorst wordt hard gewerkt aan de voorbereidingen voor de komende Kunst4daagse. Een kleine 100 kunstenaars en vrijwilligers leggen hun ziel en zaligheid in het welslagen van dit jaarlijkse evenement.

Dit jaar wordt de negende editie van dit kunstevenement gehouden. Grote verandering is dat is afgestapt van tien dagen en is gekozen voor vier dagen in mei, het Hemelvaartweekend. Deelnemers hadden in de evaluaties aangegeven dat tien dagen toch wat lang was. Ze zagen op de doordeweekse dagen te weinig bezoekers. Eveneens nieuw is, dat dit jaar de fraaie brochure huis-aan-huis in de gemeente Bronckhorst wordt verspreid als bijlage van Weekblad Contact. Bovendien wordt de brochure beschikbaar gesteld via de deelnemende kunstenaars en bij campings en supermarkten. Op de middenpagina is een kaart afgedrukt van de gemeente, waar de kunstlocaties op worden weergegeven. Bezoekers kunnen daarmee op de fiets of met de auto hun route bepalen. De voorbereidingen zijn in volle gang. De beeldhouwer beitelt, raspt, vijlt en de schilder schildert, vernist. Er wordt gewikt en gewogen, gepast en gemeten, welk schilderij wel en welk niet. Heb ik de goede lijst, deze of een andere. Waar hang ik dit stuk, waar plaats ik die? Heb ik voldoende licht, ook als het weer wat somberder is. Het lijkt zo simpel: een expositie, het atelier openstellen. Maar het is zoveel meer dan werken neerzetten of ophangen. Bezoekers kijken niet alleen naar het kunstwerk, maar ook in de kunstenaar. En in die kunstenaar zit nog altijd het kind dat thuiskomt met een tekening of knutselwerkje en dat -afwachtend- thuis aan vader of moeder toont. Wat laat de kunstenaar of kunstenares zien, in zijn schilderwerk, sculptuur, glas, keramiek. Wat laat hij of zij zien van zichzelf. "Willen we niet allemaal op de een of andere manier erkenning?," vraagt de commissie Kunst4daagse zich af. "Door de manier van exposeren, in eigen atelier, op een vertrouwde plek in de gemeente, of in je eigen huis, ontstaat er een goede sfeer. "
Bezoekers komen en gaan, kijken in alle rust en hebben contact met de kunstenaar. Ze hoeven niet alles mooi te vinden, maar door al die creativiteit ontstaat er bewondering, respect, inspiratie en energie en niet alleen bij de kunstenaar of de galeriehouder. Ook al neemt de kijker geen kunstwerk mee naar huis, doel één is dat hij rijker naar huis gaat dan hij kwam. Naast al deze creativiteit is er een andere vorm van kunst. Dat is het Bronckhorster landschap waar een bezoeker doorheen fietst of met zijn auto rijdt.Wat is er mooier en relaxter dan de natuur, de dieren buiten en de mooie gezellige Achterhoekse steden en dorpen. Allemaal kunstvormen die zomaar in vier dagen te zien en beleven zijn, voor niks.
Kunst4Daagse Bronckhorst is vanaf Hemelvaartsdag 14 mei tot en met zondag de 17de.Iedereen is van harte welkom!