Heidi Ruiterkamp van de Bronckhorster Uitdaging.
Heidi Ruiterkamp van de Bronckhorster Uitdaging. Foto: Gerwin Nijkamp

Bronckhorster Uitdaging brengt (in) beweging!

Stel, je bent lid van de plaatselijke muziekvereniging. Daar is behoefte aan extra stoelen voor de repetities. Een paar dorpen verderop is een bedrijf die stoelen over heeft. Deze zijn gratis op te halen, maar daar weet niemand bij de muziekvereniging wat van…. Hoe komen die stoelen dan bij de muziekvereniging? Een praktisch voorbeeld van praktische vragen die binnenkomen bij de Bronckhorster Uitdaging. Heidi Ruiterkamp is als manager van de stichting ruim een jaar betrokken. Een prima momentum om haar een aantal prikkelende vragen voor te leggen.

Hoe kwam de Bronckhorster Uitdaging op je pad?
"Medio 2013 was ik als ondernemerscoach op een evenement om startende ondernemers op weg te helpen. Daar maakte ik kennis met de manager van de Enschedese Uitdaging. Ze vertelde me meer over het concept van de Uitdaging en dat sprak mij absoluut aan. Het balletje ging dankzij deze ontmoeting in korte tijd nogal snel rollen en voor ik het wist was ik manager van de Bronckhorster Uitdaging. Nu vind ik manager wel een zwaar woord hoor! Ik zie mezelf meer als iemand die de lijntjes met elkaar verbindt en zich inzet om de Uitdaging zo goed mogelijk neer te zetten."

Wat heeft je het meeste verrast in dit eerste jaar?
"Het afgelopen jaar zat vol verrassingen en dat maakt het werk wel heel erg leuk. Als ik dan toch iets moet kiezen dan is het wel de kracht van ontmoetingen tussen maatschappelijke organisaties en ondernemers. Het meedenken en op een andere manier kijken of handelen vanuit ondernemersperspectief kan al veel beweging brengen bij verenigingen of stichtingen. En let wel, andersom net zo goed! De betrokken ondernemers leren veel van het maatschappelijk middenveld. Vaak hebben ze geen 'weet' van de vragen of uitdagingen die daar leven. Er ontstaat meer gelijkwaardigheid waarbij iedereen zich realiseert dat we elkaar nodig hebben. Eigenlijk niets meer als: Wie goed doet, goed ontmoet….. "

Wat zijn de doelen voor de Bronckhorster Uitdaging de komende tijd?
"We willen een bijdrage leveren om de gemeente nóg leuker en mooier te maken door verenigingen, stichtingen en maatschappelijke organisaties in hun kracht te zetten. We willen vooral beweging brengen door samenwerking en verbinding te stimuleren. Dat vraagt van iedereen (ondernemers en maatschappelijke organisaties) om uit de 'comfort zone' van de oude gemeentegrenzen te komen. Met elkaar kunnen we zoveel meer! De nadruk ligt op kwaliteit in plaats van op kwantiteit. Wij willen als stichting ook zuiver blijven denken, kijken en handelen: hiervoor hebben we samenwerking met de vele partners en initiatieven die er al zijn binnen de gemeente nodig. We willen door-ontwikkelen naar een zelfsturende organisatie, zodat mijn rol op termijn beperkt of overbodig kan worden."

Waar is de Bronckhorster Uitdaging een oplossing voor?
"Verenigingen, stichtingen en maatschappelijke organisaties zo goed mogelijk leren omgaan met de dynamiek van deze tijd. Er gebeurt veel in onze directe omgeving wat ook heel direct raakt. Stil blijven zitten en wachten tot de storm weer gaat liggen is geen oplossing. Of naar alle waarschijnlijkheid geen duurzame oplossing. We willen partijen sterk maken en ze goed om laten gaan met actuele vragen als teruglopende ledenaantallen, subsidies, et cetera. De Bronckhorster Uitdaging wil hierbij ondersteunen. Als straks blijkt dat wij niet meer nodig zijn, dan is dat alleen maar mooi!"

Wat zou jij nú tegen zowel alle bedrijven als verenigingen en maatschappelijke organisaties willen zeggen?
"Zoek elkaar op! Wees niet terughoudend in het stellen van vragen: die Achterhoekse mentaliteit is charmant, maar brengt geen oplossingen of beweging. Bedrijven doen al heel veel voor verenigingen in de gemeente. Hartstikke top! Daar kunnen we alleen maar trots op zijn! Met elkaar hebben we de sleutels in handen voor een nog mooiere en sterkere gemeente. Door anders te denken, kijken en handelen ontstaan creatieve oplossingen voor actuele vragen. Dat mag vooral niet over geld gaan. Zie het als een soort van steuntje in de rug."

Reserveer 10 maart alvast in de agenda: 'CLUB-44'
"Dinsdagavond 10 maart a.s. organiseert de Bronckhorster Uitdaging een inspiratiebijeenkomst voor verenigingen, stichtingen en maatschappelijke organisaties: CLUB-44! De avond staat in het teken van ontmoeten, kansen creëren, samenwerken, verbeteren en verbinden. Uitnodigingen hiervoor worden per e-mail verzonden. Het team van de Bronckhorster Uitdaging (waaronder betrokken ondernemers uit de matchgroep, het bestuur en operationeel team) kijken ernaar uit"


info@bronckhorsteruitdaging.nl


Cursus: Ontwerp je eigen tuin

Barchem - Joke Klein Tiessink van tuinontwerp- en adviesbureau 'de Krosenbrink' uit Barchem gaat vanaf half februari van start met de cursus: Ontwerp je eigen tuin.

Deze cursus is bedoeld voor mensen die graag een andere vormgeving willen geven aan een bestaande tuin. Het is ook geschikt voor mensen die pas voor het eerst een tuin hebben maar niet weten hoe ze deze moeten indelen. In vier dagdelen wordt er uit helemaal niets een ontwerp op tekening gezet door de cursist. Alles gaat stap voor stap in een rustig tempo. De groepen zijn klein, namelijk drie cursisten per dagdeel voor optimale aandacht.

Er wordt een antwoord gezocht op vragen als: Hoe meet je je tuin in en hoe zet je dit op papier? Waar haal je inspiratie vandaan? Hoe ga je je wensen en mogelijk heden benutten? De planten: hoe kunnen deze ingepast worden in de tuin en als laatste hoe maak je van deze gegevens een ontwerp om dit in je eigen tuin toe te passen?

Om dit te ondersteunen worden er excursies gehouden naar tuingerelateerde bedrijven, om nog meer inzicht te krijgen hoe je je tuin kunt vormgeven en met welke materialen.

Joke heeft dit jaar het tuinadviesbureau al 15 jaar, dus erg veel ervaring met tuinontwerpen. Meer dan 400 tuinen zijn bij haar van de tekentafel afgekomen. Daarom kan ze veel uit de praktijk vertellen wat handig is en wat niet. Ze heeft met alle soorten tuinen ervaring en heeft zeer veel kennis van planten en welke plant het waar goed doet. De meeste ervaring heeft ze in eigen tuin opgedaan en met vallen en opstaan gewerkt zoals de gemiddelde tuineigenaar met z'n tuin omgaat.

De cursus wordt gegeven op 'de Krosenbrink' aan de Lenderiet 8 in Barchem en begint vanaf half februari bij voldoende deelname. Er is keuze uit een ochtend-, middag- of avondcursus. Als een dagdeel vol is, gaat de cursus beginnen.

Als u uw tuin niet zelf wilt ontwerpen, dan kan Joke Klein Tiessink dit ook voor u doen. Er zijn verschillende mogelijkheden zoals: een schets, waar de grove lijnen uitgezet worden. Een beplantingsplan, advies ter plekke, maar u kunt ook een compleet ontwerp laten maken. Dit bestaat uit een schets, een ontwerp- en beplantingsplan en lijst, artist impression (dit is een optie), tips en trucs en onderhoudskalender. Met dit pakket kunt u zelf of met behulp van een hovenier of stratenmaker. aan de slag.

Voor meer informatie over de data en kosten zie de vernieuwde website.


www.dekrosenbrink.nl
Tel: 0573-441182


Joke Klein Tiessink geeft cursisten uitleg over tuinontwerpen.