Ria en Huub Baakman stoppen na ruim twintig jaar als correspondenten.
Ria en Huub Baakman stoppen na ruim twintig jaar als correspondenten. Foto: Liesbeth Oukes

Correspondenten stoppen na ruim 20 jaar als correspondent voor Contact

Ria en Huub Baakman leggen de pen neer

Hengelo - Na ruim 20 jaar voor Weekblad Contact te hebben geschreven, leggen Ria en Huub Baakman de pen neer. De gezondheid van Huub is fragiel en door het veranderen van het redactiesysteem voor de Contact weekbladen besloten zij dat nu een mooi moment zou zijn om te stoppen als correspondenten.

Ria en Huub Baakman begonnen hun schrijverscarrière bij De Gelderlander, Zutphens Dagblad en De Graafschap Bode. Daarvoor waren ze voorgedragen door Gerrie Koldenhof die er graag mee wilde stoppen. Onderwerpen als paardenkeuringen, markten en alles wat in deze omgeving leefde, passeerden de revue. "Wij vonden het leuk werk," vertellen zij. Er werd nog geen gebruik gemaakt van email. "Voor artikelen voor de dagbladen moesten we naar de bus toe voor het wegbrengen van deze artikelen."
Het schrijven voor Contact was in eerste instantie vrijblijvend. "Als we nog een kopij over hadden, stuurden we dat naar het Contact via Felix Takkenkamp. We werkten toen nog met doorslagen," vertelt Ria over die tijd. Later nam Gerhard Weevers Sr. Huub aan als correspondent voor de toenmalige gemeente Hengelo Gld.

Huub werkte altijd met Ria samen. Peter Besseling, eveneens medewerker van Weekblad Contact, maakte in de beginjaren de foto's bij de artikelen, later ging Huub zelf fotograferen. "Ik kreeg een cameraatje mee van senior," lacht hij. Met de komst van de computer, konden artikelen ook worden geredigeerd.

In Hengelo was voldoende te beleven. "We namen altijd zelf initiatief om stukken te schrijven," vertelt Huub. Omdat Ria als raadslid actief was in de politiek, schreef zij daar niet over. "Ik heb heel bewust een scheiding gemaakt tussen mijn werk in de politiek en het schrijven voor Weekblad Contact." Ook Huub schreef er niet over, vanwege eventuele belangenverstrengeling. Zij gingen wel samen naar evenementen waar Ria namens de politiek en Huub namens de krant aanwezig was.

Ze maakten veel veranderingen mee, zoals nieuwe lay-outs van de krant en de komst van de internetsite en werkten gedurende de jaren met verschillende (hoofd)redacteuren, redactiemedewerkers en correspondenten. Huub heeft veel leuke herinneringen aan de afgelopen jaren en kijkt met plezier terug. Om de artikelen technisch gezien te laten kloppen, noteerde hij altijd het telefoonnummer om eventueel nog te kunnen bellen voor meer informatie. "Om geen nonsens te schrijven en tot de kern te kunnen doordringen," zegt Ria daarover. "We lieten ook wel stukken nalezen op onjuistheden."

Vele interviews hebben de agenda gevuld. "De mensen achter het artikel vond ik het leukste, bij trouwpartijen, bruidsparen, bedrijfsvoering, jubilea of onderscheidingen. De mens achter het verhaal," zegt hij. "Maar ook het vervolg, bruidsparen die 50 jaar, 60 jaar getrouwd waren en alle partijen weer grijzer geworden. En dan kom je ze hier (in De Bleijke) weer tegen." Voor Ria waren toch ook de 50 en 60 jarige huwelijken het aller-leukste om over te schrijven.

Het laatste jaar konden Ria en Huub er niet op uit om interviews te houden of ergens heen te gaan voor verslaglegging. Huub moest vanwege zijn gezondheid lange tijd in het Radboud Universitair Medisch Centrum in Nijmegen blijven en Ria bezocht hem dagelijks. "Ik zou in deze periode niet altijd afspraken kunnen nakomen." Na Nijmegen verhuisde hij naar het Verpleeg- en Revalidatiecentrum Antonia in Terborg.

Inmiddels heeft hij een appartement mogen betrekken in Hengelo, die ze samen gezellig inrichtten. "Dat is vooral voor Ria en de kinderen fijn," vertelt Huub. "Ik heb hier ook meer privacy." Ria komt dagelijks op De Bleijke, maar verwerkte tussendoor alle stukken die bij haar in de mail kwamen voor in de krant.

Afscheid
Per 1 januari werd voor de Contact weekbladen een geheel nieuw redactiesysteem in gebruik genomen. Ria en Huub besloten zich daar niet meer in te verdiepen, het zou een mooi moment zijn om ermee te stoppen. Gerhard Weevers, directeur van weekblad Contact, bezocht Ria en Huub in De Bleijke en bracht ze namens Weevers een afscheidscadeau: het W-logo van brons op een granieten sokkel van kunstenaar Ad van den Brink en een grote bos bloemen. Ria en Huub bedanken iedereen voor de prettige samenwerking: "Wij willen iedereen, verenigingen, bedrijven, organisaties, instellingen en particulieren bedanken voor het vertrouwen. Hartelijk bedankt daarvoor!"