De woningen van de Magnoliaflat zullen worden gesloopt.
De woningen van de Magnoliaflat zullen worden gesloopt. Foto: Willy Hermans

Prowonen en Markenheem slaan handen ineen

Groot nieuwbouwproject in Zelhem

Zelhem - Plannen voor nieuwbouw van woonzorgcentrum De Zonnekamp in Zelhem waren al bekend. Een nieuwe ontwikkeling is dat ProWonen ook flink gaat investeren in de omliggende huurwoningen op hetzelfde terrein. Zowel het woonzorgcentrum als de 46 aangrenzende aanleunwoningen aan de Magnoliaweg worden gesloopt en maken plaats voor een groot nieuwbouwproject.

ProWonen gaat met Markenheem samenwerken om de nieuwbouw goed op elkaar af te stemmen. De inwoners van De Zonnekamp verhuizen in april naar een tijdelijk woonzorgcentrum in Doetinchem. De huurders van ProWonen zijn onlangs ingelicht en met hen probeert ProWonen zoveel mogelijk individuele wensen in te willigen over een tijdelijk onderkomen.

Wijkfunctie
De afstemming ligt vooral op het stedenbouwkundige vlak door te kiezen voor dezelfde architect, Architectengroep Gelderland uit Zelhem. Ook zal op locatie De Zonnekamp een nog belangrijkere rol worden weggelegd voor de wijkfunctie, waarover de twee organisaties eenzelfde visie hebben.
De twee projecten kennen wel een verschillende fasering en ook voor de bewoners is er een andere aanpak. Voor de huurders van ProWonen zal gezocht worden naar andere huisvesting, waarbij zoveel mogelijk de huidige voorzieningen intact zullen blijven. Henk Meulenkamp en Jan Stoel vertellen in een toelichting hierbij zorgvuldig te werk zullen gaan: "Wij hebben te maken met huurders en dat geeft verplichtingen, zoals het anderhalf jaar van tevoren aankondigen van de plannen. We gaan met de mensen in gesprek en proberen aan alle wensen tegemoet te komen. Het is niet leuk voor de mensen dat ze moeten verhuizen, zodat wij zoveel mogelijk maatwerk willen leveren. Dat kan ook in een andere plaats dan Zelhem, de huurders kunnen zelf hun voorkeur uitspreken en ze krijgen daarbij voorrang bij hun keuze."

De nieuwbouw is dringend nodig om aan de huidige eisen te voldoen. In De Zonnekamp waren de kamers te klein en voldeden de technische installaties niet. Ook moet het centrum zich aanpassen aan de veranderingen in de zorg, waardoor er meer behoefte is aan zware zorg. In het nieuwe woonzorgcentrum is plaats voor 48 groepswoningen voor cliënten met een zware psychogeriatrische zorgvraag en 12 appartementen voor bewoners die zware zorg nodig hebben.

Ook de aanleunwoningen van ProWonen gaan met de tijd mee: groter en voorzien van alle moderne gemakken, zodat ze beter 'levensloopgeschikt' zullen zijn en om de verhuurbaarheid te vergroten. In aantal gaat het terug van 46 naar ca. 30 appartementen; het exacte aantal is nog niet bekend. Het 10 jaar oude Magnoliahof voldoet nog wel en zal blijven staan.
ProWonen gaat de komende jaren ook aan de slag met andere sloop-, nieuwbouw en renovatieprojecten in Zelhem. Veel woningen zijn te klein en zullen worden klaar gemaakt voor de toekomst. In totaal investeert ProWonen voor €11,5 miljoen in Zelhemse huurwoningen.

Fasering
De nieuwbouw van De Zonnekamp is naar verwachting in 2018 afgerond, waarna de bewoners terug naar Zelhem kunnen. De 46 huurwoningen aan de Magnoliaweg zullen in twee fases worden gesloopt. De eerste 14 in 2016, de overige 32 in 2018-2019. ProWonen hoopt in 2017 te beginnen met de bouw van 20 appartementen. In 2019 of 2020 moet het klaar zijn. Eerst moet het ontwerp voor het hele project gemaakt worden en de vergunningen worden afgegeven.

Huurwoningen De Zonnekamp gaan ook op de schop

Begeleiding
Voor alle bewoners is het een ingrijpende gebeurtenis. Daarom geven zowel Markenheem als ProWonen veel aandacht aan informatie en begeleiding voor cliënten en bewoners en alle andere betrokkenen. Er volgen informatiebijeenkomsten, kijkavonden en individuele gesprekken.
Diverse inwoners maken gebruik van dagactiviteit, maaltijdvoorziening, thuiszorg en alarmzorg vanuit De Zonnekamp. Tijdens de sloop en bouw blijven deze voorzieningen zoveel mogelijk overeind op het huidige terrein op de hoek van Hengeloseweg en Magnoliaweg, dat over een aantal jaren een heel ander aanzien zal hebben.