Bijeenkomst Longpunt

Doetinchem - Tijdens de bijeenkomst van Longpunt de Achterhoek in Doetinchem werd het thema 'Leefstijl (meer bewegen met minder energie)' besproken. Het thema werd belicht door ergotherapeut Ellen Lammers. Zij benadrukte vooral de waarde van een goede ademhalingstechniek bij inspanning.

Eric Bos van de organisatie 'Wandelsport Achterhoek' verzorgde een presentatie over het project WandelFit voor longpatiënten (sportief wandelen/Nordic Walking) dat op 16 april van start gaat. Het project is mede georganiseerd door: de KWBN, het Longfonds c.q. de longpunten Doetinchem en Winterwijk én de Stichting Kruiswerk Achterhoek. De ruim honderd (!!) belangstellenden maakten gretig gebruik van de mogelijkheid tot het stellen van vragen aan de aanwezige professionals en voor ongedwongen lotgenotencontact

Cor Kil, coördinator en woordvoerder van het Longpunt de Achterhoek Doetinchem keek kort terug op het succesvolle tweede jaar van het Longpunt de Achterhoek Doetinchem. De bezoekers waren zeer positief over de bijeenkomsten hetgeen onder andere blijkt uit het gegeven rapportcijfer: 8.1. Tevens memoreerde hij aan het initiatief van het Longfonds met betrekking tot de compensatie 'eigen risico' van de zorgkosten.

Hendrien Witte, directeur van de Longfonds Patiëntenvereniging, heeft daar een helder verhaal bij. Hendrien: "Eigen risico? Voor mensen met een longziekte is dat helemaal geen risico. Een risico kun je vermijden, maar bij een longziekte zijn kosten niet te vermijden. Voor mensen met een longziekte is het een gegarandeerde eigen betaling. Terwijl hun beurs vaak al smal is door extra beperkingen op de arbeidsmarkt en door hoge zorgkosten."

Het Longfonds vindt dan ook dat het eigen risico gecompenseerd moet worden voor mensen met weinig geld, die dit bedrag door hun ziekte altijd kwijt zijn. Hendrien: "De gemeenten kregen een budget voor maatwerk, maar het is de vraag of dit gebruikt wordt voor compensatie van het eigen risico. Dat is een fout in het systeem, die kwetsbare mensen hard raakt. Het Longfonds vindt dat juist deze mensen de zorg moeten krijgen die zij nodig hebben, zonder hoge financiële drempels."

Het Longfonds roept mensen op om het Longfonds via longwijzer@longfonds.nl te melden als hun gemeente geld voor chronisch zieken terecht laat komen in een algemeen (armoede)potje. Hendrien: "Wij gaan gemeenten daar op aanspreken. Geld dat voor chronisch zieken en gehandicapten bestemd is, moet ook voor hen worden gebruikt. En nergens anders voor."

De volgende bijeenkomst van Longpunt de Achterhoek Doetinchem zal 23 april plaatsvinden in het auditorium van het Slingeland Ziekenhuis te Doetinchem. Voor thema's en verdere informatie kunt u de website van het rayon Gelderland van het Longfonds www.gelderland.longfonds.nl bezoeken.