Anne Klein Nijenhuis heeft zich met Nieuweten in Zelhem gevestigd.
Anne Klein Nijenhuis heeft zich met Nieuweten in Zelhem gevestigd. Foto: Jan Knoef

Diëtiste Anne Klein Nijenhuis

Diëtistenpraktijk Nieuweten geopend

Zelhem - Sinds het begin van deze maand heeft diëtiste Anne Klein Nijenhuis zich ook in Zelhem gevestigd. Ze heeft onderdak gekregen bij Fysiotherapiepraktijk Zelhem aan de Magnoliastraat en op de maandagmorgen (van 8.00 tot 12.30 uur) houdt ze daar spreekuur, maar na een telefonische afspraak is ze ook op andere tijdstippen beschikbaar. Het is een uitbreiding van haar praktijk, want ze is al langer actief in Beltrum, Ruurlo en Hengelo (G).

Bij de diëtist(e) wordt vaak gedacht aan afvallen, slank worden, etc. Anne: "De diëtist geeft twee adviezen. Als er sprake is van medische redenen dan krijgt de persoon een dieetadvies en wordt er een dieet voorgeschreven.

In de andere gevallen heet het een voedingsadvies." Een (groter wordende) groep mensen heeft een groot belang bij het (dieet)advies van en de begeleiding door de diëtist. Mensen met diabetes, hart- en vaatziekten of COPD hebben baat bij een goed voedingspatroon. In het kader van de Ketenzorg krijgen deze patiënten de (dieet)zorg dan ook vergoed. Ook voor kinderen en jongeren tot 18 jaar wordt de begeleiding door een diëtist volledig vergoed.

Anne: "Daarnaast is het afhankelijk van de zorgverzekering. Binnen de basisverzekering worden drie uren vergoed. Omgerekend betekent dat een begeleiding van een half jaar, waarbij wel het eigen risico geldt. Dus als je geen andere medische kosten hebt, betaal je met je eigen risico. Mensen met een aanvullend pakket krijgen waarschijnlijk meer uren vergoed."

Naast dieetvoorschriften bij ziekte kan een aangepast voedingspatroon van nut zijn bij meerdere lichamelijke problemen. Anne: "Bij chronische diarree of juist obstipatie, hoge bloeddruk, maag- en darmklachten, nierziektes, jicht en voedselintoleranties kan aanpassing van het voedingspatroon voor rust zorgen in het lichaam."

Hulp bij over- en ondergewicht is tegenwoordig ook een belangrijk onderwerp. Anne: "Ik heb mijn praktijk heel bewust 'Nieuweten' genoemd, waarbij de 'w' bij nieuw, maar ook bij (w)eten kan horen. Ik heb niets met snelle afslankprogramma's. Die leveren succes op korte termijn, maar zijn niet vol te houden. Door meer te weten over voedsel en voor een nieuwe manier van eten te kiezen, kun je je voedingspatroon blijvend veranderen en langs natuurlijke weg een blijvend resultaat bereiken."

Ondergewicht is ook een belangrijk onderwerp

Schijf van vijf
De schijf van vijf speelt daarbij nog steeds een centrale rol. Groente en fruit zijn onderdeel, maar vooral het uitschakelen van verzadigd vet is belangrijk.

Anne: "Ik ben voorstander van zes keer eten per dag met (gezonde) tussendoortjes, waarbij de porties kleiner kunnen worden. Verder helpt het als je het nieuwe voedingspatroon samen met je huisgenoten aangaat, want dan is het gemakkelijker vol te houden."

Belangstellenden hebben geen verwijskaart nodig van de huisarts. Ze kunnen zich rechtstreeks bij 'Nieuweten' melden. Dit kan ook om de lichaamssamenstelling te laten meten. Anne: "Mensen hebben het vaak over 'zware botten'. Door het BMI, vet- en spierpercentage, visceraal vet op te meten krijg je een duidelijk beeld."

Voor een meting en/of een voedingsadvies kunt u telefonisch contact opnemen met Anne Klein Nijenhuis.


06-12896411