The Claptunes in hun oefenruimte.
The Claptunes in hun oefenruimte. Foto: Jan Knoef

Bluesband uit de regio, op café-podium Bluesnight

Claptunes spelen Blues met de 'feel' van Clapton

Regio - Een bezoek aan de oefenruimte van de 'Claptunes' betekent een avondje genieten. Vooral als je van bluesmuziek houdt en dan nog specifiek de blues van Eric Clapton is het een beleving om te horen hoe de muziek van deze bluesheld vertolkt wordt, zonder dat de nummers vervlakken tot (al dan niet goed gespeelde) kopieën. De vier muzikanten van de Claptunes (Stef Woestenenk-gitaar/leadvocals, Henk Buiting-hammond/piano/backing vocals, Ronald Buiting-drums/backing vocals en Han Thie-basgitaar/backing vocals) voelen en vullen elkaar aan en in de oefenruimte hangt een sfeer, die ook in de oefenruimte van Eric Clapton gehangen moet hebben toen de nummers geschreven werden.

Voorop staan de muzikale kwaliteiten van de muzikanten, waarbij Stef op z'n (Clapton) Fender Stratocaster dezelfde sounds weet te creëren als de grootmeester. Henk Buiting haalde ooit zelf een oud Hammondorgel uit Amerika om die volledig te demonteren en weer op te bouwen om met de fraaiste Hammondklanken, het geluid te kunnen ondersteunen. Met andere keyboards voegt hij piano en andere solo's toe.

Z'n broer, drummer Ronald, maakte een studie van de drummers waarmee Clapton samengewerkt heeft en zonder te willen kopiëren, wilde hij toch wel de rare, maar rake klappen van onder andere Ginger Baker kunnen doorgronden. Han zorgt met vaardige loopjes op z'n bas voor het cement om het geheel bij elkaar te houden.

Ook in de overige aspecten van het muziek maken vullen de Claptunes elkaar aan. "Niemand is de baas", klinkt het eensgezind uit vier monden. "iedereen heeft z'n eigen functie en verantwoordelijkheid." Stef is daarbij de man, die alles van Clapton, z'n sounds en omstandigheden kent.

Volgens Han: "Hij weet zelfs of Eric tijdens de opname een alcohol, dan wel een drugsprobleem had. Henk verzorgt de arrangementen. Henk: "Clapton gebruikt vaak een tweede gitarist voor loopjes en een voller geluid, omdat hij 'live' zelf moet zingen. Die gitaarpartijen probeer ik te vertalen naar de Hammond of de piano, want wij hebben geen tweede gitarist."

Het telwerk, tempo en de juiste breaks kunnen de Claptunes met een gerust hart aan Ronald overlaten, terwijl hij daarnaast, samen met Han, voor de juiste 'swing' en 'groove' zorgt.

Een optreden van de Claptunes is een dwarsdoorsnede van het repertoire en de periodes die Eric Clapton heeft doorgemaakt. Stef: "De meeste nummers zijn op meerdere manieren uitgevoerd. Wij zoeken de versie uit die het beste bij onze sound past." "En soms past een nummer helemaal niet bij ons. Dan proberen we het een aantal oefenavonden om het daarna te laten vallen", vult Ronald aan. "Als één van ons een nummer niet ziet zitten, komt het sowieso niet op de setlist", voegt Han er nog aan toe. Op die setlist staan nummers uit de 'Blind Faith' periode, maar ook songs van de 'Cream' en een keuze uit de vele hits, die Clapton gehad heeft, waarbij af en toe voor een verrassende uitvoering gekozen is.

Westendorp Bluesnight
De band is erg blij met het optreden tijdens de Westendorp Bluesnight op zaterdag 31 januari. Stef: "We zijn eigenlijk nog maar net bezig en tijdens ons eerste optreden (in Aalten) was iemand van de Bluesnight aanwezig, die ons gelijk vroeg of we wilden komen spelen. Een groter compliment hadden ze ons niet kunnen maken."

Of er vervolgens een gouden toekomst lonkt, blijft de vraag. Als het van de kwaliteit afhangt, is de kans groot dat de Claptunes een vaste waarde worden in het bluescircuit, maar vaak is het daarnaast afhankelijk van andere 'toevalligheden'.

"Wij zijn er klaar voor", aldus de bandleden, "Maar we zitten ook allemaal nog in andere bands en projecten, zodat we zeker aan onze (muzikale) trekken komen", sluit Henk het gesprek af.

Zaterdag 31 januari kunt u de Claptunes zien en horen vanaf het 'café'-podium in Dorpshuis 'de Vos' in Westendorp. Door de veranderde invulling van 'de Vos' is dit podium als tweede podium in de zaal geplaatst en speelt de band als er op het andere podium wordt omgebouwd.

De bands op het andere podium zijn Kingsdeal uit Deventer, het trio van de Italiaanse gitarist Jimi Barbiani en de hoofdact, de Amerikaanse (Texas) gitarist Neal Black (& the Healers).