De kerk van Hummelo kwam in actie voor de Voedselbank.
De kerk van Hummelo kwam in actie voor de Voedselbank.

Kerk in actie voor de voedselbank

Hummelo - De diaconie van de Protestantse Gemeente Hummelo organiseerde op 22 december jongstleden een inzameling van levensmiddelen voor de voedselbank in Doetinchem.

Vorig jaar hebben de diaconieën van Hummelo, Keppel en Drempt ook een inzameling voor de voedselbank georganiseerd. Deze actie was zeer succesvol, vandaar dat deze actie weer werd georganiseerd.
Op 22 december was er de mogelijkheid om in de kerk van Hummelo voedsel(pakketten) in te leveren tussen 15.00 en 20.00 uur. In de kerken van Keppel en Drempt werd deze actie op hetzelfde moment gehouden. Het feit dat deze actie binnen de Kerken is ontstaan, komt door een vrijwilliger van de voedselbank die tevens enige tijd lid van de kerkenraad van Hummelo is geweest, Gerrit Vermeer.

Vermeer heeft de diaconieën enthousiast gemaakt en zo is de actie vorig jaar begonnen. De actie was vorig jaar een succes, aldus Chris Vrogten, kerkenraadslid in Hummelo. Ook Omroep Gelderland heeft in de afgelopen weken een actie voor alle voedselbanken in de provincie. De inzamelingen in Hummelo, Keppel en Drempt staan los van deze actie.

Bruikbare spullen
Maandagavond, rond 18.30 uur, waren er al een stuk of vijftien voedselpakketten gebracht. Het was niet overdreven druk, maar de gulle gevers druppelden na elkaar binnen. In de pakketten zat behalve eten ook speelgoed, wasverzachter, een kleurboek, van alles wat mensen kunnen gebruiken. De leden van de kerkenraad waren aanwezig om de gevers te ontvangen, en even een paar woorden met hen te wisselen. Ook de bedenker van deze actie, Vermeer, was nog even aanwezig. Morgen gaan de pakketten op weg naar de voedselbank. Vermeer brengt de pakketten zelf naar Doetinchem.

Voedselpakket voor 225 gezinnen
De voedselbank in Doetinchem heeft de afgelopen jaren een fors stijgend aantal gezinnen met voedselpakketten geholpen. Enkele cijfers: op 2 januari 2011 werden 85 gezinnen geholpen, op 1 april 2013 was het aantal gezinnen dat een voedselpakket kreeg al opgelopen tot 190. De voedselbank Doetinchem voorziet nu, december 2014, iedere week 225 gezinnen van een voedselpakket, en het einde van de stijging is nog niet in zicht.

De voedselbank krijgt onder andere haar goederen van een bakkerij, eiergroothandel, vis en andere diepgevroren producten van een groothandel, aardappelen van een plaatselijke boer, en banketproducten van een bakkersschool. Aan het eind van het jaar, als veel werkenden met een kerstpakket worden verblijdt, ontvangt de voedselbank ook regelmatig deze pakketten van mensen die er niets mee doen. De voedselbank verstrekt alleen maar gezond eten, en zij werkt uitsluitend met vrijwilligers.

Actie vanwege succes vorig jaar op herhaling