Het was gezellig toeven op de eerste Kerstfair op de Kranenburg. Foto: Jan Hendriksen.
Het was gezellig toeven op de eerste Kerstfair op de Kranenburg. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Knusse Kranenburgse Kerstfair

Oliebollen van dé brood- en banketkampioen chocolade-creaties

Kranenburg – Terwijl de Kerstman zijn baard nog maar eens goed fatsoeneerde, zorgden enkele leden van de Reurlse Midwinterhoarblaozers voor het o zo kenmerkende sonore geluid van hun hoorns. Kleinschalig maar knus. Zo kan men de eerste editie van de Kerstfair in Kranenburg het beste omschrijven.

Door Jan Hendriksen

Enkele lokale hobbyisten hadden op uitnodiging van Kranenburgs Belang in samenwerking met Het Klooster van Kranenburg een plek gevonden op het voorplein van het eeuwenoude klooster, nabij het Heiligenbeeldenmuseum waar in de weken rondom Kerst weer diverse kerststalletjes te bezichtigen zijn.

En de oliebollen die Jeroen Timmers in het speciaal geplaatste 'oliebollenhuuske' bakte smaakten ook opperbest. Maar wat wil je ook als je als Nederlands brood- en banketkampioen achter de bakoven staat. Iets voor het middaguur meldt Marieke ten Have (22) zich nog spontaan op de fair.

De Kranenburgse is werkzaam bij Chocolaterie Hulshof in Eibergen en is een paar dagen voor de fair nog gevraagd om van de partij te zijn. Marieke verkoopt dan ook prachtige zelfgemaakte chocolade creaties. Een lust voor de smaakpapillen, zo blijkt.

Iets na het middaguur melden zich de eerste wandelaars voor Kerstwandeling die Kranenburgs Belang op deze zonovergoten derde Adventszondag over tien kilometer ook heeft uitgezet.

Ruim honderd wandelaars liepen mee

Uiteindelijk kunnen Remmie Visscherdijk en Ineke Berentsen een dikke honderd wandelaars verwelkomen bij de stand van Kranenburgs Belang waar diverse snuisterijen en lekkernijen te koop zijn. Verrassend is ook het optreden van het Gospelkoor The News Singers uit Voorst die toepasselijk gekleed zijn in Dickens stijl.

En natuurlijk ontbreekt op de fair niet een kerststal gemaakt door een aantal enthousiaste Kranenburgers. "Volgend jaar willen we graag een levende Jozef , Maria en Kindeke Jezus en ook een echte os en ezel in de stal zetten. Nu lopen er nog maar alleen enkele levende schapen bij de stal", zo verklaarde Ineke Berentsen die wijst naar de stand van de 'deelauto' die Kranenburg vanaf begin volgend jaar rijk is.

Deelauto
"Misschien een beetje een vreemde eend in de bijt op deze fair. Maar wel een actuele ontwikkeling en onderwerp voor de gemeenschap Kranenburg die hiermee een 'pilot' vormt in de Achterhoek en waarbij we financieel worden ondersteund door de Provincie Gelderland.

Een onderwerp waaraan we begin volgend jaar in de pers de nodige aandacht willen geven", zo laat voorzitter Joan Huitink van Kranenburgs Belang weten als hij zijn fiets opstapt om naar de rustlocatie van de wandeltocht te snellen.