Rita & Wendy treden op in de Kerstuitzending van Live@Ideaal. Foto: PR
Rita & Wendy treden op in de Kerstuitzending van Live@Ideaal. Foto: PR Foto:

Kerstprogramma Live@Ideaal

Zelhem - Het team van Live@Ideaal verzorgt op woensdag 16 december een sfeervolle kerstspecial vanuit de Lambertikerk. Optredende artiesten zijn het Winterswijkse koor 'Jazzy Women', het duo 'Pure' en het duo 'Wendy & Rita'. Liedjeszanger en verhalenverteller Frans van Gorkum zal een kerstverhaal vertellen. U kunt deze kerstspecial live meemaken of beluisteren via de frequenties van Radio Ideaal. Uiteraard is de entree gratis. De aanvang is 20.00 uur. Ondanks hun totaal verschillende muzikale achtergrond is er een succesvolle samenwerking ontstaan tussen de zangeressen Rita en Wendy. Wendy is behalve een allround pop- en bandzangeres ook een integere chansonnière. Rita heeft een klassieke piano- en zangopleiding gehad en zong in koren. Ze begeleidde veel klassieke zangers, maar is daarnaast ook een echt theaterdier en maakte een aantal theaterprogramma's met chansons. Jazzy Women is een vocalgroep uit Winterswijk met 25 enthousiaste vrouwen. Het repertoire varieert van jazz, swing en pop tot a capella nummers. Voor deze speciale gelegenheid gegoten in een kerstsfeer. Het koor staat onder leiding van Tom Grondman en wordt op piano begeleid door Gerben Kruisselbrink. Pure speelt op een overtuigende en eigen wijze covers uit vrijwel elk genre in een akoestische setting. Elk evenement is geschikt. Van bruiloft tot verjaardagsfeest, van diner tot een speciale ceremonie.


Kleine zorgaanbieders slaan de
handen ineen

BRONCKHORST - Door een netwerk te vormen willen zes kleine zorgaanbieders in Zelhem en omgeving meer in beeld komen bij de gemeente om zo hun zorg te kunnen blijven leveren. De gemeente Bronckhorst is positief over het initiatief.

Door Luuk Stam

Onder de naam Sa-Net willen zes kleine zorgondernemers zich beter profileren in de markt. De Doetinchemse zorgaanbieders Sa-Net Wonen, Sa-Net Expertise en BW-Oost en de Zelhemse collega's De Luwte, Erve Wullinck en Het Klokhuis slaan daarom de handen ineen. Het doel is om met het nieuwe netwerk uit te groeien tot tien ondernemers.

Deze samenwerking is volgens de kleine zorgondernemers hard nodig. In de nieuwe inrichting van het sociaal domein kiest de gemeente Bronckhorst nog veelal voor samenwerking met grote zorgorganisaties. Sa-Net is vooral gestart om vindbaar te zijn voor zowel de zorgvrager als voor de sociale wijkteams. Het netwerk wil een actief aandeel leveren in de transformatie die op dit moment in de zorg gaande is.

Maarten Haverkamp is zo'n kleine zorgaanbieder. Hij is eigenaar van Het Klokhuis in Zelhem, een winkel die mensen de gelegenheid biedt voor dagbesteding, re-integratie en participatie. In totaal werken hier elf mensen. Mensen met een verstandelijke beperking, autistisme of een psychiatrische beperking maar ook mensen die willen re-integreren. De eigenaar van de Zelhemse winkel zegt door kleinschalig te werken en dicht op de cliënt te werken meer kwaliteit te kunnen bieden. Ook gaat er door het nieuwe netwerk geen geld verloren. Sa-Net heeft namelijk geen juridische status. Hierdoor is er geen sprake van overheadkosten.

"Sa-Net is enkel een overkoepelend servicepunt," legt Netty Kramer van Sa-Net Expertise uit. "Als een cliënt belt, kunnen wij een aanbod doen dat precies is afgestemd op wat iemand nodig heeft." Ook de achtergrond van de cliënten is binnen Sa-Net erg belangrijk. "Wij hebben zicht op het netwerk van elke cliënt," zegt Kramer. "Hier is ieders verhaal bekend."

De zorg afstemmen op de cliënt kan Sa-Net doen doordat de verschillende ondernemers binnen het netwerk elkaar aanvullen. Zo zijn Sa-Net Wonen, De Luwte en Erve Wullink gericht op verschillende vormen van wonen, biedt Sa-Net expertise onder andere coaching en behandeling, begeleidt BW-Oost mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en geeft Het Klokhuis mensen de mogelijkheid om mee te doen in de maatschappij. De zes kleine zorgondernemers vormen met maar een klein deel van het totale aantal in Bronckhorst. In totaal zijn er zo'n honderd kleine zorgondernemers. Voor de gemeente is het niet gemakkelijk om met al die honderd samen te werken. "In 2015 lag de focus op de continuïteit van de zorg," laat de gemeente Bronckhorst in een reactie weten. "Daarbij spelen de grote aanbieders een belangrijke rol."

De kleinere zorgaanbieders willen echter graag benadrukken dat zij met z'n allen ook groot zijn. Dat willen ze met het nieuwe netwerk kracht bij zetten. De gemeente Bronckhorst noemt het initiatief van Sa-Net een goed initiatief en geeft aan dat er in de toekomst wat zal moeten veranderen. "We moeten met elkaar niet zozeer denken vanuit het aanbod van de aanbieders, maar de zorgvraag moet centraal staan," stelt een woordvoerder.
De gemeente heeft daarom een innovatiebudget beschikbaar om zorg en ondersteuning op een vernieuwende wijze te organiseren. "Daarbij is evengoed een rol weggelegd voor de kleine zorgondernemers," laat de woordvoerder weten. "We nodigen alle zorgaanbieders uit om met goede ideeën te komen."


Meer op de zorgpagina's in deze krant: Ondernemen vanuit idealistisch oogpunt