Ensemble 'Het Speelhuys'. Foto: PR
Ensemble 'Het Speelhuys'. Foto: PR Foto:

De decembermaand in de Gouden Eeuw in de
Dorpskerk van Vorden

Ensemble laat oud-hollandsche liedjes horen van rond 1700

Vorden - Sinterklaas-, Kerst- en Nieuwjaarsliedjes van rond 1700 worden in de Vordense Dorpskerk uit de vergetelheid gehaald door het ensemble 'Speelhuys'. Zij komen dat doen op zondagmiddag 13 december, aanvang 15.30 uur.

Het ensemble heeft zich verdiept in de oud-hollandsche liedjes van rond 1700 en zij noemen dat zelf 'Kroegbarok'. Sinterklaasliedjes op 13 december? De Sint is dan al lang weer terug in Spanje. Dat is maar goed ook, want de teksten van deze liedjes zijn heel anders dan nu. En zwarte Piet was er ook nog niet bij. Het ensemble bestaat uit een viertal professionele musici. Jos Somsen sopraan en zang, Martin van Vliet zang, barokgitaar en theorbe, Jos Koning viool en viola d'amore en Marcel Snijders contrabas en violone. Waarbij Jos Koning de getalenteerde verteller is die de liedjes nader en met veel humor uitlegt. Deze samenstelling is de originele bezetting en met dezelfde instrumenten, zoals deze muziek destijds in lokaliteiten van allerlei aard uitgevoerd werd. Onder andere: waar komen de vrijers en de paartjes van speculaas vandaan?
Natuurlijk werd er in die jaren ook al flink gegeten in december getuige het lied: 'O werelt vol van Overdaat' en ''t Wafeldeuntje' uit Boerenliedjes 1709. Geen Stille nacht, heilige nacht maar 'O Jesu schreyt niet meer' uit 'Den Singende Swaen, Dat is, den Lof-sang der Heyligen'. (Antwerpen 1664). En voor Nieuwjaar: 'Jaerliedt int Sot' uit 'Venus Minne-Gifjens (Amsterdam 1622)'.

Toegang
Toegang € 10,00 (inclusief koffie/thee) en t/m 16 jaar gratis. Voor meer informatie, zie de websites.


www.vriendenvande-dorpskerkvorden.nl

www.speelhuys.com