Lokale helden Nico Freriks (580) en Tom Berends (590). Foto: Henk Teerink
Lokale helden Nico Freriks (580) en Tom Berends (590). Foto: Henk Teerink

52e Oost-Gelderland-rit V.A.M.C. 'De Graafschaprijders'

Vorden - De Vordense motorclub organiseert dit jaar voor de 52e keer de 'Oost-Gelderland-Rit' welke telt voor het open Nederlands Kampioenschap Enduro (O.N.K.). Ook dit jaar kan de vereniging in de weken vooraf aan het evenement weer rekenen op veel vrijwilligers (circa 150) om het tot een succes te maken. De organisatie heeft ook ditmaal weer medewerking gekregen van veel landeigenaren en instanties. Mede dankzij hen zal er weer een mooi Achterhoeks evenement plaatsvinden in het buitengebied van Vorden op zaterdag 24 oktober.

"Ieder jaar zijn we weer blij met de hulp van de vrijwilligers, landeigenaren en medewerking van de Gemeente Bronckhorst", zo zegt voorzitter Johannes van Kempen. "Dank gaat ook uit naar de E.H.B.O. vereniging die vrijwilligers ter beschikking stelt. Hoewel het de 52e keer is, blijft het een krachttoer. Ook het na afloop in orde maken van alle gebruikte landerijen nemen wij al jaren zeer serieus. Meteen na de wedstrijd word er al begonnen met het opruimen en herstellen van het parcours."

De 'Oost-Gelderland-Rit' is al jaren één van de meest geliefde enduro's onder de rijders. "De route is zowel pittig als mooi", aldus de voorzitter. Dit jaar hoopt de V.A.M.C. weer een 200 tal wedstrijdrijders te ontvangen. Deze zijn verdeeld in inters, nationalen en daglicentie houders. Onder de inters is huidig koploper in de E2 Bas Klein-Haneveld uit Vorden. Deze wist in Slowakije tijdens de zesdaagse met het clubteam van de V.A.M.C. de wereldtitel voor clubteams te behalen samen met Robin Nijkamp en Lucas Dolfing.

Klein Haneveld zal er alles aan doen om op zijn Beta Super-B motor de winst naar zich toe te trekken. Felle concurrentie kan hij verwachten van Erwin Plekkenpol uit Hengelo Gld. Plekkenpol, in de nadagen van zijn carrière, is een tegenstander van formaat en kan zeker voor een verrassing zorgen. Wesley Pittens is de grootste tegenstander van Klein Haneveld en Plekkenpol en heeft al een paar overwinningen op zijn naam staan. De E2 klasse waar deze heren in uit komen is een van de mooiste klassen waar het gaat om de overwinning.

Clublid Mark Wassink uitkomend voor het WPM KTM motoren liet weten dat hij nu eindelijk Hans Vogels wel eens zou willen verslaan. Vogels is al jaren een van de snelste enduro rijders in het veld en heeft vele overwinningen op zijn naam staan in de categorie E3. De uit Hummelo afkomstige Nederlands kampioen in de EV40 Peter Bergsma hoopt ook op succes in Vorden. Snel is hij zeker en voor de overwinning gaat het tussen hem, trial specialist Alex van den Broek en Peter Lenselink. Dit trio doet weinig voor elkaar onder, ze zullen er onderling zoals gewoonlijk weer een mooie show van maken. Meer clubrijders hebben er zin in waaronder Tom Berends, Nico Freriks, Peter Berenschot en zeker nog een 30 tal andere leden, meer of minder bekend.

Route van zeventig kilometer
De 'Oost-Gelderland-Rit' kent een route van ongeveer 70 km en een 3 tal proeven. De route kronkelt van Kranenburg, Vorden door Medler om vervolgens door buurtschap Linde richting het geliefde Delden te slingeren en vervolgens weer naar Vorden en Kranenburg te gaan. Proeven zijn gesitueerd aan de Hamelandweg met een echte enduro proef, waarna aan de Schuttestraat een maisproef wordt gereden. Als laatste proef wordt Buurtschap Delden bezocht aan de Deldenseweg, waar een mooie afwisselende maisproef wordt gereden. Alle drie de proeven zijn de moeite waard om te bezoeken.

De toppers met een internationale licentie mogen net als de nationalen 3 ronden rijden. De daglicenties 2. Nieuw is dat er een recreatieve rit vlak na de laatste wedstrijdrijder gereden kan worden van 1 ronde. Doel hiervan is om de endurosport te promoten en liefhebbers kennis te laten maken met de mooie route die de VAMC tot hun beschikking hebben die dag.

Prijsuitreiking
Na afloop van de ONK enduro worden de prijzen uitgereikt in het clubhuis van de V.A.M.C. Iedereen is welkom om daarbij aanwezig te zijn. Inlichtingen over dit mooie evenement zijn beschikbaar op de website van de VAMC.


www.vamc.nl

Bas Klein - Haneveld. Foto: Henk Teerink