William Turner: Vissers op zee. Foto: PR
William Turner: Vissers op zee. Foto: PR Foto:

Met de KunstBus naar de expositie van William Turner in Zwolle

Vorden - Donderdag 15 oktober reisde de KunstBus met de senioren uit Vorden en omgeving naar de Fundatie in Zwolle om de zelden in Nederland vertoonde landschappen en zeegezichten van deze Engelse schilder te bekijken.

Hij was van eenvoudige komaf, kind van een kapper- en pruikenmaker uit Covent Garden. Hij kreeg al op 10-jarige leeftijd, toen hij bij zijn oom ging wonen, belangstelling voor schilderen en ging als autodidact zelf aan de slag. Hij was zo talentvol dat hij op zijn 15e werd toegelaten aan de Royal Academy of Arts. Hij begon nog vrij traditioneel (rationeel). Zo zijn de vroegere aquarellen en olieverfschilderijen vrij statisch ten opzichte van de latere, dynamische werken, waarin de verbeelding van het gevoel overheerst en de penseelstreken losser worden en de verf er ruwer en dikker op ligt. Niet meer de mens is het belangrijkst, maar de natuur en haar 4 elementen.
De mens als onderdeel(tje) van de grootse en gevaarlijke natuur komt uit de filosofie van het sublieme, waarover heftig werd gediscussieerd in die tijd. Veel kunstenaars wilden juist dat sublieme uitdrukken. De schilderijen waarop de elementen water en vuur zijn verbeeld, hebben de senioren in Zwolle gezien en dat vonden zij zo inspirerend, dat een aantal van hen ook van plan is de expositie in Enschede te bezoeken. Daar zijn de schilderijen waarop de elementen lucht en aarde de hoofdrol spelen tentoongesteld. Het mooie van deze expositie is dat het heel goed laat zien hoe Turner een overgangsfiguur is tussen klassiek en modern. Zijn aquarellen en schilderijen hangen letterlijk tussen zijn voorgangers en latere schilders, die elk op hun manier water en vuur verbeelden. Dat gaat door tot de huidige tijd, waarin kunstenaars gebruik maken van digitale technieken om bijvoorbeeld water te verbeelden. Behalve dat de senioren uit Vorden hebben genoten van de schoonheid van de expositie zelf, hebben ze het ook samen gezellig gehad. Het was goed bekenden te ontmoeten en met onbekenden kennis te maken. Het is ook een voordeel dat je onderling van gedachten kunt wisselen over het gebodene. Kortom genoeg redenen om van de KunstBus nog lang te laten rijden.