De Popcollege Vorden docentenband treedt op met leerlingen. Foto: Liesbeth Spaansen
De Popcollege Vorden docentenband treedt op met leerlingen. Foto: Liesbeth Spaansen Foto: Liesbeth Spaansen

Veel enthousiaste (jonge) bezoekers

tijdens open dag Popcollege Vorden

VORDEN - De open dag was een goede gelegenheid om kennis te maken met de muzieklessen van het Popcollege Vorden. Dat er behoefte aan is, bleek zaterdag 17 oktober. Veel vaders en moeders reden naar het pand NR2 Music aan de Industrieweg 2, waar zijzelf en/of hun kinderen graag wilden kijken of muziekles wat voor ze zou zijn.

Op het industrieterrein in Vorden staat een groot pand, waar muziekinstrumenten worden verkocht en waar muziek in al zijn facetten wordt gepraktiseerd: NR2 Music Outlet van Piet Grasmeijer. Instrumenten als elektrische of akoestische gitaren, tamboerijn, violen, trompet of alt-saxofoon zijn te koop, maar ook muziekstandaards, instrumentkoffers, kabels en andere onderdelen.

Deze middag kwamen ouders met kinderen een kijkje nemen. Het Popcollege Vorden heeft er een plek heeft gevonden voor muzieklessen. Er worden drie nieuwe lesruimten gerealiseerd, waar de lessen in alle rust kunnen worden gegeven. "Dat is wat we willen," vertelt Piet. "We zitten op een industrieterrein, je moet er specifiek voor heen. Geen punt, want mensen die hier ooit geweest zijn, vinden het mega leuk. Die komen terug." Vanaf volgende week is er weer open podium, waar bandjes kunnen komen om een clipje op te nemen.

Het Popcollege Zutphen werd twee jaar geleden opgericht door Luuk Nengerman (22). Na de middelbare school begon hij voor zichzelf. "Ik wilde Zutphen iets bieden wat er niet was," legt Luuk uit. "Ik begon alleen met gitaarles geven. Dat ging zo ontzettend snel. Ik had alleen al twintig leerlingen, maar we gaan nu over de honderd heen in twee jaar tijd. We zijn met vier docenten en van gitaarles zijn we naar gitaar, bas, drums, piano, contrabas, akoestisch gitaar, zang, musical en dans gegaan. Alles kan nu."
Het Popcollege is een succes door de andere aanpak. "Ik merkte dat de jongeren van nu heel erg gericht zijn op wat stoer, gaaf of cool is. Dat vinden ze niet meer met een blokfluit. We hebben gekeken naar hoe we de jongeren zo kunnen bewegen dat ze met muziek bezig zijn, maar wel met muziek die zij leuk vinden. De maatschappij is zo gericht op leren en verplicht dingen doen. Ik vind, muziek is ontspanning, hobby, passie, relaxen. Dat vind ik belangrijk. Ik wil dat iemand die bij mij komt na een halfuurtje zegt: 'Dat was fijn'. Het gaat er niet om hoe goed je het doet, het gaat om het plezier. Je moet wel wat leren, daar niet van, daar kom je voor, maar wij kijken naar wat iemand wil en stoppen de benodigde basis dan in die muziek." Kinderen kunnen al snel hun favoriete lied spelen.
Het pand in Vorden ademt muziek met beneden de muziekinstrumentenwinkel, een werkplaats waar instrumenten worden gerepareerd, twee ruimten met een podium waar optredens kunnen worden gegeven en nu dan het popcollege in huis.
Deze middag speelde de docentenband een belangrijke rol. Docente zang Manon Wouterse en docenten drummen, toetsen en theorie Berry Vink, gitaar, basgitaar en contrabas Rob Geerts en gitaar Luuk Nengerman lieten op het podium zien wat de leerlingen in de lessen kunnen gaan leren. Vervolgens gingen zij met die kinderen of volwassenen aan de slag om een proefles te verzorgen.

Leerlingen van de docenten speelden als gastmuzikanten mee in de band, voor de kinderen die kwamen kijken een prima motivatie.


www.nr2-guitars.nl

www.bo-el.com

www.popcollegezutphen.nl

www.popcollegevorden.nl