Onder toeziend oog van alle aanwezigen onthulde Annie Stokkink de minikoepel. Foto: Jan Hendriksen.
Onder toeziend oog van alle aanwezigen onthulde Annie Stokkink de minikoepel. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Oudste buurtbewoonster geeft startsein renovatie

Vorden – Als de belangstelling van de Vordenaren een graatmeter is voor het succes die het bestuur van Stichting Muziekkoepel Vorden voor ogen heeft dan komt het allemaal goed met de renovatie muziekkoepel aan het Emmaplein. De belangstelling was namelijk groot. Dit in de wetenschap dat het afgelopen zondagmiddag absoluut geen mooie najaarsdag was. De herfstzon prikte namelijk niet langs het wolkendek zoals het kersverse stichtingsbestuur onder leiding van een zeer gemotiveerde voorzitter Harry Jansen stiekem gehoopt had tijdens het openingsfestijn voor het in ere herstellen van de muziekkoepel.

Door Jan Hendriksen

De muziekkoepel in Vorden is een uniek bouwwerk en sinds maart van dit jaar zijn er verschillende partijen in touw om de koepel en directe omgeving schoon te houden. Stichting Muziekkoepel Vorden (SMV) wil de muziekkoepel in de oude glorie herstellen en gebruiken voor kleine culturele evenementen. "Voor de broodnodige renovatie van de koepel is ongeveer dertigduizend euro nodig. Maar door zelfwerkzaamheid kunnen we daar een flink bedrag op bezuinigen", zo verklaarde voorzitter Harry Jansen van SMV tijdens de officiële openingshandeling van het startsein om financiën binnen te halen voor de koepel.

Buurtbewoonster geeft startsein
De 92-jarige Annie Stokkink had als oudste en langst wonende buurvrouw van de koepel de eer om dat startsein te geven. Met het wegtrekken van een doek onthulde ze de minikoepel waarin geld kan worden gedoneerd. Daarvoor verzorgde het Vordens Mannenkoor een kort optreden met als openingsnummer het Vordens Volkslied. Identiek aan het openingsnummer van het optreden van het koor tijdens de overdracht van de koepel. Ook Harmonie Vorden verleende medewerking aan het openingsfestijn, immers de voorlopers van Harmonie Vorden, de muziekverenigingen Concordia en Sursum Corda, waren namelijk ook nadrukkelijk betrokken bij de realisatie van de koepel. Op 28 juni 1946, werd op initiatief van het Vordensch Mannenkoor in het Nutsgebouw een 'Werkcomité Muziektent' opgericht. In het comité zaten naast de gemeentearchitect, afgevaardigden van de Verenigingen Excelsior, Concordia, Sursum Corda, het Mannenkoor en de V.V.V. Er zijn diverse avonden en uitvoeringen ten bate van de muziektent georganiseerd. Toen in 1948 de Raad toestemming had gegeven een muziektent te bouwen in de Vordense Enk, thans Emmaplein geheten, werd kort daarna de koepel opgeleverd. Op 30 april 1949 volgde de plechtige overdracht van de muziektent aan burgemeester A.E. van Arkel, die het bouwwerk namens de gemeente in ontvangst nam.

Financiële steun
Tot de renovatie werkzaamheden behoren onder meer het vernieuwen van het dak, plafond en de vloer. Daarnaast wil de stichting bestaande groepen maar ook nieuwe talenten maandelijks een (akoestisch) podium bieden in de muziekkoepel. "Helaas is dit niet mogelijk zonder financiële steun van inwoners en het bedrijfsleven van Vorden en de gemeente Bronckhorst. Harry Jansen: "We hebben deze week een gesprek met de gemeente waar we onze plannen verder uiteen zetten. Daarnaast hebben we verschillende plaatselijke regionale- en landelijke fondsen en sponsoren aangeschreven met het verzoek voor een financiële bijdrage. En daar zitten hopelijk positieve reacties bij." Men kan helpen om het doel van Stichting Muziekkoepel Vorden te bereiken door een vrijwillige bijdrage te storten op NL78 RABO 0305 9488 73. Voor meer informatie, zie de website. Zie ook het filmpje van de opening op de Facebookpagina Stichting Muziekkoepel Vorden.


stichtingmuziekkoepelvorden.nl