Activiteiten zoals kegelen bij Kinderboerderij Feltsigt.
Activiteiten zoals kegelen bij Kinderboerderij Feltsigt.

Gratis fruit en agro vermaak

BEKVELD - Van woensdag 23 september t/m zondag 4 oktober (dierendag) worden de jaarlijkse fruitplukweken gehouden bij recreatie- en kinderboerderij Feltsigt. Deze editie zal een aantal extra onderdelen bevatten ten opzichte van voorgaande jaargangen. Het fruit plukken is onveranderd, er is klimmateriaal aanwezig om zelf het fruit te plukken en in een zak te doen (1 zak per gezelschap) zolang de voorraad strekt. De volgende soorten zijn aanwezig om geplukt te worden: notarisappel (beperkt), bramen (veel) goudrenet appel (beperkt). Om te rapen zijn er walnoten (veel), hazelaar (veel) en eikels (veel) voorradig.

Nieuw dit jaar is dat er gratis zonnebloemen geplukt kunnen worden op het grote veld waarin een looproute is gemaakt. Het plukken hiervan moet wel op een dusdanig manier gebeuren dat de rest van het veld intact blijft. Het zonnebloemveld blijft op deze manier dan nog te lopen voor iedereen die er plezier aan wil beleven. In de kantine zijn ook nog een aantal (eigen) producten te koop zoals honing (wijn), scharreleieren, pure appelsap en uit het nieuw opgestarte project de moestuin zijn biologische aardappelen te verkrijgen.

Deze moestuin is opgezet door stichting Buiten Gewoon Buiten en heeft als hoofddoel vergeten groentes onder de aandacht te brengen bij schoolgaande jeugd. Vanaf volgend jaar zijn er excursies mogelijk voor scholen (eventueel in combinatie met de bijenstal) om te laten zien en te proeven wat deze groentes allemaal in zich hebben en hoe ze verbouwd moeten worden. Tijdens de fruitplukweken kan hierover alvast informatie ingewonnen worden door belangstellende scholen voor het schooljaar 2016/2017.

Speciaal tijdens deze weken kan er ook gratis deel worden genomen aan het boerenlandpad aldaar. Het boerenlandpad is een looproute over en langs het terrein van recreatie- en kinderboerderij Feltsigt, zit vol met wetenswaardigheden omtrent natuur, gewassen en dienren. Het bevat veel verrassende elementen die geschikt zijn voor de jeugd van 8 jaar tot ongeveer 13 jaar. Er kan in groepjes gestart worden van twee tot zes personen n waarvan één persoon per groep boven de 18 jaar dient te zijn. Al deze buiten activiteiten kunnen aangevuld worden met binnenactiviteiten zoals de speelzolder, het hooihok, doe overdekte zandbak en een schuur vol dieren. Deze dieren krijgen op dierendag (4 oktober) extra aandacht door een aantal voerbeurten extra die de bezoekers samen met de boerin kunnen gaan doen. Deze dag is een mooie afsluiting van de fruitplukweken. Tot ziens bij Feltsigt gevestigd aan de Bekveldseweg 5 in Bekveld (nabij Hengelo) en kijk voor meer info op de website.


www.feltsigt.nl of Facebook van Feltsigt


ProWonen huisvest vluchtelingen

Achterhoek - Elke gemeente krijgt jaarlijks een taakstelling van het Rijk om een bepaald aantal vergunninghouders te huisvesten. Vergunninghouders zijn vluchtelingen die de asielprocedure doorlopen hebben en een voorlopige verblijfsvergunning hebben gekregen. In Berkelland zijn er dit jaar nog ongeveer 30 woningen nodig voor ruim 50 mensen.In Bronckhorst zijn dat 28 mensen in 6 woningen en in de gemeente Oost Gelre 29 mensen in 12 woningen. Henk Meulenkamp, directeur van wooncorporatie ProWonen uit Borculo: "Het is een van de belangrijkste taken van wooncorporaties om mensen met een urgentieverklaringeen woning toe te wijzen. Vergunninghouders krijgen ook zo'n urgentieverklaring. Toch wordt 90% van de woningen nog steeds 'gewoon' toegewezen aan woningzoekenden."

Henk Meulenkamp: "Wij willen vergunninghouders niet alleen een woning geven. Wij willen dat zij een goede woonstart krijgen. Dat houdt in dat een vrijwilliger hen bij de hand neemt om alles te regelen wat nodig is om te integreren." Het gaat om heel praktische zaken: het inschrijven bij de gemeente, ophalen van de sleutels van de nieuwe woning, kennismaken met de buren en boodschappen doen. Dat werkt allemaal heel anders in een vreemd land en heeft dus veel begeleiding nodig. Het uiteindelijke doel van de begeleiding is om deze mensen zelfredzaam te laten worden.

Een goede woonstart valt of staat dus met goede begeleiding. In het verleden zijn er vergunninghouders geweest die niet of nauwelijks werden begeleid. Vluchtelingen die hier komen, in hun thuisland vreselijke dingen hebben meegemaakt en nu hier aan hun lot worden overgelaten, dat vraagt om problemen. Meulenkamp: "Er is een tekort aan vrijwilligers. Mensen die de handen uit de mouwen willen steken voor een naaste. Mensen die een paar uur per week een oogje in het zeil willen houden en vergunninghouders willen helpen bij het vinden van de weg. Zodat zij zichzelf zo snel mogelijk kunnen redden in hun nieuwe omgeving.Wij weten dat mensen een beetje bang zijn om vergunninghouders als buren te krijgen. Het is ook wel spannend. Maar als buur sta je niet alleen. Zijn er problemen, laat het ons dan zo snel mogelijk weten."

Van alle woningzoekenden is op dit moment ongeveer 7% jonger dan 23 en wacht gemiddeld 2,5 jaar op de eerste woning. Tot die tijd wonen zij vaak bij hun ouders in huis. Niet altijd ideaal, maar ze hebben een dak boven hun hoofd. Deze jongeren wachten nu misschien heel iets langer, want er zijn meer mensen met een urgentieverklaring.
Meulenkamp: "Wij vinden dat iedereen recht heeft op een goed (t)huis, jong, oud, met of zonder urgentieverklaring. En vergunninghouders met een gezin wonen nu nog vaak in een asielzoekerscentrum. Daarom vragen wij van iedereen begrip voor de situatie. Het vluchtelingenprobleem is erg groot en wij zijn er trots op dat we een steentje kunnen bijdragen."