Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven tijdens de toespraak. Foto: Jan Hendriksen.
Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven tijdens de toespraak. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

"Ik bewonder alle partijen die betrokken zijn geweest bij de restauratie"

Kranenburg - Met het luiden van de klok bij het altaar, als start voor het luiden van de klokken in de kerktoren, markeerde Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven vrijdagmiddag 25 september de officiële voltooiing van de restauratie van de Antonius van Paduakerk in Kranenburg. Tot eind 2012 heeft Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven zich als voorzitter van het bestuur van de Stichting Nationaal Restauratiefonds ingezet voor het behoud van cultuurhistorisch waardevolle objecten en structuren in Nederland. Van Vollenhoven is na zijn terugtreding betrokken gebleven bij het onderwerp, met name bij het thema 'Herbestemming van monumenten' van de Stichting Nationale Restauratiefonds en in 2008 was Van Vollenhoven het boegbeeld voor het Jaar van het Religieus Erfgoed. Stichting Oude Gelderse Kerken en het Heiligenbeeldenmuseum had dan ook geen betere speciale gast kunnen uitnodigen dan Prof. Mr. Van Vollenhoven om de officiële voltooiing van de restauratie van de Antonius van Paduakerk in Kranenburg af te kunnen ronden.

Door Jan Hendriksen

"Ik bewonder alle instanties, bedrijven en vrijwilligers zeer die betrokken zijn geweest bij de restauratie. Het is prachtig om te constateren en te zien hoe grote stimulerende werking hiervan is uitgegaan en hoe men resultaatgericht te werk is gegaan", zo verklaarde Van Vollenhoven in zijn toespraak. Sinds begin 2014 hebben diverse gedreven vakdeskundigen hard gewerkt aan de omvangrijke restauratie van de kerk. Ook de kruisbloemen werden aan de hand van oorspronkelijke tekeningen opnieuw gemaakt en geplaatst. Verder is op basis van historisch beeldmateriaal een klein deel van de polychromie (veelkleurige beschildering) teruggebracht, zoals architect van de kerk Pierre Cuypers die oorspronkelijk ontworpen heeft.
De Antonius van Paduakerk is in 2009 aan de katholieke eredienst onttrokken en in eigendom van de Stichting Oude Gelderse Kerken. "Op het moment van overdracht was er reeds een grote restauratie achterstand. Vanaf die tijd zijn er vele verzoeken ingediend. In 2008 is er een restauratieplan opgesteld in drie fasen. Fase een was de realisatie van een entree en ontvangstgebouw dat in 2013 is gerealiseerd. Fase twee was de restauratie van het casco waaronder het dak, dakgoten, amen en toren. Fase drie was de restauratie en herstel van de binnenzijde. "Waarom was het nu wel mogelijk om de tweede fase van het restauratieplan (750.000 euro) te realiseren?", zo vroeg voorzitter Annelies van der Kolk van Stichting Oude Gelderse Kerken zich af tijdens de bijeenkomst. Ze gaf zelf het antwoord. "Omdat de Provincie Gelderland ons 500.000 euro had toegezegd uit de Robuuste Investeringsimpuls. Dat was een zeer goede aanzet en stimulans." Hiervoor bedankte Van der Kolk Commissaris van de Koning van de Provincie Gelderland, Clemens Cornielje die ook aanwezig was bij de voltooiing. Daarnaast waren er financiële bijdragen van diverse fondsen. Architect Richard Brok van MAS architectuur en Arjan Harbers, projectleider van hoofdaannemer Hoffman Bouw, deden in een dubbelgesprek uit de doeken hoe de restauratie was uitgevoerd. Ton Rutting, voorzitter van het Heiligenbeeldenmuseum: "Met de voltooiing van deze restauratie heeft ons museum een belangrijke stap gezet om zich verder te kunnen ontwikkelen. Het is een stimulans om met volle kracht voort te gaan op de ingeslagen weg."

Over het hele restauratieproject is een film gemaakt met aandacht voor het kwalitatief hoogwaardig ambachtswerk, dat essentieel is voor het behoud van monumentaal erfgoed. Deze film is voor aanvang van de bijeenkomst vertoond aan de aanwezigen.