De Dorpsstraat, toen Rijksstraatweg, met links Hotel Ensink en tegenover de muziekkoepel. Links op de voorgrond het pand waar thans de Chinees is gevestigd. Foto: PR
De Dorpsstraat, toen Rijksstraatweg, met links Hotel Ensink en tegenover de muziekkoepel. Links op de voorgrond het pand waar thans de Chinees is gevestigd. Foto: PR Foto:

Stichting Muziekkoepel Vorden een feit

Vorden - Dinsdag 18 augustus was een memorabele dag voor enkele Vordenaren. Om precies 12.00 uur werd bij de notaris de stichtingsakte ondertekend. De Stichting Muziekkoepel Vorden is een feit! Het bestuur van de Stichting Muziekkoepel Vorden bestaat uit: Willemien Klein Geltink (secretaris), Pim van Zeeburg (penningmeester) en Harry Jansen (voorzitter).

Harry Jansen schreef dagelijks een stukje op de Facebookpagina "Je bent een Vordenaar als…" Op 2 maart 2015 vroeg iemand of hij iets wist te schrijven over de muziekkoepel in Vorden. Harry Jansen reageerde hierop met het antwoord dat hij als kind, bijna 60 jaar geleden, volop speelde rondom de muziekkoepel. Tijdens de eerstvolgende wandeling deed hij de muziekkoepel aan en wat hij daar zag vond hij verschrikkelijk. Direct werd er op Facebook een oproep geplaatst en twee dagen later werd er met een groep van 15 vrijwilligers een opruimmiddag gehouden. Op dat moment werd het plan opgevat de muziekkoepel weer te herstellen en te gebruiken voor het doel waarvoor het is opgericht.

Geschiedenis
Vanaf eind 1800 stond er in de theetuin van toenmalig Hotel Ensink, (nu Hotel Bakker) een muziekkoepel op ijzeren palen. Voor 1940 werd het bouwsel alweer afgebroken. De theetuin van destijds, is thans in gebruik als parkeerplaats. Op 28 juni 1946, werd op initiatief van het Vordens Mannenkoor in het Nutsgebouw een 'Werkcomité Muziektent' opgericht. In het comité zaten naast de gemeentearchitect, afgevaardigden van de Verenigingen Excelsior, Concordia, Sursum Corda, het Mannenkoor en de V.V.V. Er zijn diverse avonden en uitvoeringen ten bate van de muziektent georganiseerd. Toen in 1948 de Raad toestemming had gegeven een muziektent te bouwen in de Vordensche Enk, thans Emmaplein geheten, werd kort daarna de koepel opgeleverd. Op 30 april 1949 volgde de plechtige overdracht van de muziektent aan burgemeester A.E. van Arkel, die het bouwwerk namens de gemeente in ontvangst nam.

Wat moet er allemaal gebeuren?
Het akoestisch aangebrachte plafond tegen een vrijdragende dakconstructie moet worden aangebracht. Hiervoor dient de constructie hersteld te worden. De dakbedekking is aan vervanging toe en de vloer zal verbeterd moeten worden. Door de vele scheuren in de vloer wordt gedacht aan een leisteen afdekking. Het metselwerk en voegwerk dient te worden schoongemaakt en daar waar nodig hersteld. Het schilderwerk verdient tevens de nodige aandacht. Momenteel onderzoeken we in hoeverre er nog mogelijkheden zijn om stroom en water alsmede riolering aan te leggen.


Lees verder op pagina 13 in de rechterkolom

Afbeelding