Al 125 jaar staat café de Bierkaai/Het Wapen van Baak op deze plek.
Al 125 jaar staat café de Bierkaai/Het Wapen van Baak op deze plek. Foto: Alice Rouwhorst

Bekend pop- en gospelkoor brengt
muziek tijdens tweede jubileumfeest

Baak – Pop, gospel en jazzmuziek is te beluisteren in de St. Martinuskerk en het tegenovergelegen café Het Wapen van Baak, nu bekend als de Bierkaai. Dit muzikale feest wordt op zondag 27 september georganiseerd in het kader van het 125-jarig bestaan van de kerk en het café.

Door Alice Rouwhorst

Een eeuw en een kwart staan ze tegenover elkaar; de kerk en het café. In 1890 is de boerderijwoning en café, dat in bezit was van de 'Heer van Huize Baak', op de huidige plek weer opgebouwd met dezelfde stenen, nadat het was gesloopt op de plek waar nu de kerk staat. De opa van Jos Herfkens, van het huidige café Herfkens woonde er en de vader van Jos is er geboren. Deze familie verliet het pand en vanaf 1934 verpachte de heer Helmich, de laatste Heer van Baak, de 'cafeboerderijwoning' aan de heer Sesink (Jan). Zijn zoon Theo, getrouwd met Ria nam het plattelands café in 1966 van zijn vader over met alle tot het bedrijf behorende roerende goederen.

In 1975 verhuurde Werner Helmich het café-woonhuis aan hen en onderhielden zij sindsdien grotendeels zelf het pand. In de deel kwam een slijterij. In 1994 verkreeg Frans Helmich uit de nalatenschap van zijn vader de volle eigendom van het pand. Na 33 jaar hield Ria het in 1999 voor gezien, Theo was zes jaar daarvoor overleden. Haar opvolgers, de familie Leferink, verbouwen het café en de deel tot wat het nu is, één van de mooiste cafés van de Achterhoek.
Op zondag 27 september aanstaande wordt het jubileum voor de tweede keer gevierd, dit keer met muziek en zang in kerk en café. Want wat is een feest zonder muziek? Om 11.00 uur is de kerk open en om 11.30 uur begint een spetterend jazz- en gospelconcert! Dit wordt verzorgd door de 'Jay Jay Border Jazzmen (JJBJ)', een soepel swingend zesmansorkest uit Doetinchem en omgeving met ouderwets gezellige dixie-jazz en het pop- en gospelkoor 'A Sign of Friendship.'
Dit koor bestaat uit tachtig personen en was op tv te bewonderen bij onder andere Korenslag, RTL Boulevard, Pauw & Witteman en de Flat van Ali B en heeft de afgelopen jaren veelvuldig opgetreden in binnen- en buitenland.Kenners van de band en het koor beloven: het dak gaat eraf! In de pauze is er gratis koffie en thee en een plak Baakse kruidkoek. Ook kunnen dan bonnen van één euro gekocht worden (1 bon per persoon), die na afloop van het concert bij de Bierkaai ingewisseld kunnen worden voor een consumptie. Iedereen is dan welkom in het café om onder het genot van een broodje of een glaasje mee te doen aan een quiz over Baak en zijn historie. Hiermee zijn een paar aantrekkelijke prijzen te winnen! Daarnaast kan men nogmaals naar de oergezellige JJBJ luisteren vanaf 14.30 uur, bij mooi weer in de prachtige tuin van het café. De van speelt in een geheel eigen frisse stijl. De sound doet denken aan bekende Engelse jazzbands als Kenny Ball and his Jazzmen en de Chris Barber Band. Maar ook invloeden uit country and latin zijn te bespeuren. Verrassend is ook de grote rol van closeharmony, waarmee een beduidend breder publiek dan alleen pure jazzminnaars wordt aangesproken.

De toegang in kerk en café is gratis, aanmelden voor 24 september is gewenst, maar niet verplicht. Dit in verband met de inkopen. Aanmelden kan via de mail of telefonisch.


f.helmich@upcmail
0575 – 441554
www.debierkaai.nl
www.jazzmen.nl
www.asignoffriendship.nl


Winst voor Deroue in British Superbike

HENGELO - Scott Deroue heeft op zondag de BSB Moto3 wedstrijd gewonnen op het TT-Circuit. Het Hamove-lid werd zaterdag tweede in de eerste race, maar op zondag was hij op een half natte baan alle Moto3-piloten de baas. Deroue had het aan de stok met zijn concurrent in het kampioenschap Taz Taylor. Taylor crashte in de laatste ronde van de race op zondag, waardoor Deroue nu een voorsprong heeft van negenenvijftig punten in het kampioenschap.

Naast Deroue kwamen ook de leden Tasia Rodink, Cliff Kloots, Johan Fredriks uit in de solo klassen. Marcel Ritzer en Jurgen Banda streden om de punten in de zijspan klasse. Tasia Rodink had een ongelukkige eerste race in de 125cc klasse. Rodink reed heel sterk en vocht voor de winst, maar crashte in de laatste ronde. In de tweede race kwam ze op een nette vijfde positie over de meet. Cliff Kloots deed ook van zich spreken in Assen, door zaterdag als vijfde Evo-rijder te finishen in de British Supersport wedstrijd.Helaas lukte hem dat niet in de tweede wedstrijd. Hier eindigde Kloots in de achterhoede. Johan Fredriks werd achtste in de ONK Superbike klasse.

De lokale rijders Marcel Ritzer en Jurgen Banda reden in beide zijspanwedstrijden naar een zesde positie. De kersverse wereldkampioenen Bennie Streuer en Geert Koerts finishten zaterdag als tweede en wonnen op zondag de wedstrijd in de zijspan-categorie. Beide wedstrijden voor het BSB supersport kampioenschap werden gewonnen door de Britse rijder Luke Stapleford. De Australische coureur Josh Brookes ging onder toeziend oog van 25.000 toeschouwers aan de haal met winst in beide races van de BSB superbikes. Onder de toeschouwers was ook Joey den Besten van het Performance Racing Achterhoek. Hij gaat volgende week strijden in het Duitse Frohburg voor een tweede plaats in het IRRC supersport kampioenschap.

Op 10 en 11 oktober zijn de laatste ONK races op het TT Circuit Assen. Daar zal gestreden worden in de Battle of the Nations.


www.performanceracing.nl