Toneelgroep Veldwijk brengt 'Triene hef de broek an'.
Toneelgroep Veldwijk brengt 'Triene hef de broek an'. Foto: Bernadet te Velthuis

Traditionele Oranjeavond verzorgd door toneelgroep Veldwijk in het Kulturhus Vorden

Toneelvoorstelling 'Triene hef de broek an'

Vorden - Op zaterdagavond 25 april vanaf 20.00 uur vindt wederom de traditionele Oranjeavond plaats in het Kulturhus in Vorden. De avond wordt dit jaar verzorgd door de toneelgroep Veldwijk.

Kaarten zijn verkrijgbaar bij het Kulturhus. Leden van de Oranjevereniging kunnen op vertoon van hun lidmaatschapskaart twee kaarten afhalen. Niet leden betalen 8 euro per persoon.

'Triene hef de broek an'
'Triene hef de broek an' is een blijspel bestaand uit drie bedrijven.

Jochem en Ciska wachten in spanning op de komst van hun kwaoje (schoon)moeder Triene. Die komt samen met haar veels te goede man Geert een dag of wat logeren.

Hun jongste dochter Ineke komt mee. Ze wil graag actrice worden, maar dat vind Triene ver beneden haar stand. Ook broer Wim, die tijdelijk inwoont bij zijn zuster Ciska en Jochem is niet echt blij met haar komst. Hij hoopt door te breken als schrijver maar zo lang dat nog niet gelukt is telt hij voor Triene niet mee.
Ellie de huishoudelijke hulp, heeft het vreselijk druk met de komst van de familie. Triene heeft overal commentaar op, geen mens deugd, alleen zijzelf.
Bovendien deelt Ellie met één uit het gezin een groot geheim, dat Triene zeker niet te weten mag komen. Dan ontstaat er een bruisend spel vol leugens, verwarring en verdenkingen. Ook de actrice Dolly Abrahams en die rare veearts Peter Nieters hebben een belangrijke rol. Uiteindelijk moet zelfs de politie er aan te pas komen.

Rolverdeling blijspel
De rolverdeling ziet er als volgt uit: Dik Gr Jebbink speelt Geert, een pantoffelheld. Jose Mokkink-Eulink speelt Triene, zijn dominante vrouw. Ada Winkels speelt oudste dochter Ciska en Henk Arfman speelt haar man Jochem. De jongste dochter van Geert en Triene, Ineke, wordt gespeeld door Sabine Wilgenhof en de jongste zoon, Wim, door Frank Hollander. Gerda Bijenhof speelt Ellie, de huishoudelijke hulp van Ciska en Jochum en Annie Bosch speelt actrice Dolly Abrahams. Dan is er nog Dokter Nieters (Appie Winkels) die onder meer de veearts speelt en Rechercheur de Kok (Bert-Jan Koekenbier). Het stuk wordt geregisseerd door Gerard Smeenk ondersteund door souffleusse Swennie Buunk.


kulturhusvorden.nl