Martine Letterie  tijdens haar lezing 'Eenzaam in de oorlog'.
Martine Letterie tijdens haar lezing 'Eenzaam in de oorlog'. Foto: Bernadet te Velthuis

Lezing 'Eenzaam in de oorlog' door Martine Letterie uit Vorden

Zutphen - Zondagmiddag 26 april geeft Martine Letterie een lezing voor kinderen én volwassenen over haar nieuwste boek Eenzaam in de oorlog in de Bibliotheek van Zutphen. Ze baseerde het verhaal op de aangrijpende oorlogsgeschiedenis van oud-politicus Ed van Thijn en schreef het boek in opdracht van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. De lezing wordt georganiseerd door de Bibliotheek Zutphen en Boekhandel Van Someren & Ten Bosch.

Ed van Thijn (1934) heeft als Joods jongetje de Duitse bezetting van begin tot eind aan den lijve ervaren: de razzia's, het 'verdwijnen' van opa en oma, opgesloten in kamp Westerbork, gescheiden worden van zijn ouders, onderduiken op achtereenvolgens 18 verschillende adressen, verraden, gevangengenomen en opnieuw kamp Westerbork, waar hij op 12 april 1945 werd bevrijd. Jaren later werd Ed van Thijn minister van Binnenlandse Zaken en was hij elf jaar lang burgemeester van Amsterdam.

Voor het onderzoek dat voorafging aan Eenzaam in de oorlog sprak Martine Letterie met verschillende overlevenden die als kind ondergedoken waren. Een van hen is Ronny Pouw-de Jong. Zij zat gedurende een korte periode samen met Ed van Thijn ondergedoken in het 'rubberen huis' in Brunssum bij de familie Vermeer. De lezing van Letterie bestaat uit twee delen: in het eerste deel vertelt ze over haar onderzoek en de achtergrond van het boek, in het tweede deel interviewt ze Ronny Pouw over haar onderduikervaringen.
Veel leerlingen doen op hun school mee aan het leesproject Vergeten Oorlog van de Bibliotheek, waarbij ze lezen over de Tweede Wereldoorlog en in gesprek gaan met een ooggetuige. Kinderen vanaf 10 jaar zijn daarom van harte uitgenodigd om met hun (groot)ouders te komen luisteren.

De Bibliotheek (Broederenkerkplein 2, Zutphen) opent om 14.30 uur de deuren. De lezing begint om 15.00 uur en duurt tot circa 16.30 uur. Na afloop is er gelegenheid om het boek te kopen en te laten signeren.
Kaarten à € 2,00 (incl. koffie/thee/fris) zijn te koop bij de Bibliotheek Zutphen en bij Boekhandel Van Someren & Ten Bosch.