DOG Baak verzorgde zelf de aftrap van de dansdemo. Onder leiding van Patricia Rutten trad groep drie tot men met vijf van DOG op met het nummer 'Calle me maybe'. Foto: Achterhoekfoto.
DOG Baak verzorgde zelf de aftrap van de dansdemo. Onder leiding van Patricia Rutten trad groep drie tot men met vijf van DOG op met het nummer 'Calle me maybe'. Foto: Achterhoekfoto. Foto: Jan Hendriksen

Spetterende dansdemonstraties tijdens Dans Demo DOG Baak

Wichmond - Het spetterde en flitste zondagmiddag 12 april van alle kanten in de sfeervol ingerichte sporthal De Lankhorst. Niet alleen maar door de jonge deelnemers zelf. Ook de mannen achter de geluid- en lichtknoppen maakten evenals menige digitale fotocamera van vader en/of moeder overuren. Maar liefst veertig jazz-, hiphop en streetdance groepen uit de regio traden op uitnodiging van Dans- en gymnastiekvereniging Door Oefening Gezond uit Baak voor het voetlicht. Ze maakten er een prachtige middag van. Er werd dan ook volop 'gebound' op de beats.

Natuurlijk verzorgde DOG zelf de aftrap van de dansdemonstratie. Onder leiding van Patricia Rutten trad groep drie tot men met vijf van DOG op met het nummer 'Calle me maybe'. "DOG is naast een gymnastiekvereniging ook nadrukkelijk een dansvereniging. Naast het turnen worden er ook hiphop- en jazzdanslessen gegeven en vanaf peuterleeftijd dance4kidz tot en met jong volwassenen", zo vertelt Marga Jansen die de algehele leiding van het evenement heeft.

Publieke toeloop
Terwijl de groepen zich in sneltreinvaart afwisselen op de sportvloer bekijkt Jansen het geheel op afstand in alle rust. "Na meer dan twintig jaar hebben we de nodige ervaring opgebouwd met deze dansdemo. Alles loopt op rolletjes. Iedereen weet zijn taak en is op elkaar ingespeeld."

De publieke toeloop is op deze zonovergoten lentezondag groot. De auto's staan kris en kras langs de Lankhorsterstraat door elkaar heen geparkeerd. De wijkagent had deze middag zijn slag kunnen slaan. Er blijken zelfs onvoldoende programmaboekjes te zijn.

Deelnemende dansgroepen
De deelnemende dansgroepen komen onder meer uit Lochem (Brinio), Apeldoorn (KDO), Zelhem/Halle/Veldhoek (Dynamic), Warnsveld (WSV), Eefde (Valto), Hummelo (Sperwer), Keijenborg (DIO) en Eerbeek (Kracht en Vlugheid).
Streetdance is niet gewoon dansen maar een combinatie van techniek, pasjes en goed ritmegevoel en een verzamelnaam van dansvormen die is ontstaan op straat, in clubs en op middelbare scholen.

Tegenwoordig is het een onderdeel van de hiphop en funkdance stijlen die hun oorsprong al in de jaren zeventig hadden. De streetdance cultuur, een rage uit New York, ontstond begin jaren '80 van de vorige eeuw.

Bij streetdance zijn veel bewegingen gericht op bewegingen uit videoclips en verandert hierdoor eigenlijk continu. Streetdance is 'bouncen op de beat'. En dat leverde spetterende en flitsende optredens op naast de wat meer ingetogen jazzdemonstraties.

Veertig jazz- en streetdance optredens