Willem Kramer en Carmen Rondeel
Willem Kramer en Carmen Rondeel Foto: Bernadet te Velthuis

Inzamelingszuil 'Oud en Vreemd Geld' bij Bruna ten behoeve van staaroperaties

Vorden - Op 20 maart 2015 werd door Willem Kramer van de Lionsclub Bronckhorst de zuil voor de inzameling van Oud en Vreemd Geld overhandigd aan de eigenaar van de Bruna in Vorden, mevrouw Carmen Rondeel.

De Bruna in Vorden is de vijfde winkel binnen de gemeente Bronckhorst die de gelegenheid biedt om het overtollige Oud en Vreemd geld te deponeren. U kunt er uw overgehouden vakantiegeld in gooien en oud geld wat u nog vindt. Een succesvolle actie, waaraan Lions Bronckhorst nog lange tijd haar medewerking blijft verlenen. Met de oud- en vreemd geldinzameling van Lions Nederland werd sinds de start in 2005 ruim € 335.000 opgebracht voor staaroperaties in de derde wereld. Voor € 15 kan een staaroperatie gedaan worden, waarmee door deze actie al 22.333 slechtzienden geopereerd worden en het zicht weer terugkrijgen. De operaties worden hoofdzakelijk in Afrika, India en Nepal verricht, meestal in samenwerking met plaatselijke Lionsclubs.

Organisaties
De actie wordt uitgevoerd door Fight for Sight, een samenwerkingsverband van de Wilde Ganzen, de stichting Lions Werkgroep Blinden en Lions Clubs International Foundation USA. In 2014 werd via de verzamelzuilen € 45.000 aan oud- en vreemd geld ingezameld en omdat de jaarlijkse opbrengst niet afneemt, wordt de actie de komende jaren voortgezet.

Uitvoering actie
Leden van de plaatselijke werkgroepen legen de zuilen en sorteren het geld. Het wordt als volgt in euro's omgezet: A. Lions nemen geld mee op hun reizen en betalen de tegenwaarde in euro's. B. KLM purser Jean Paul Breur neemt zakken met 10 á 20 kg munten mee naar verre landen. C. Het oude zilver- en nikkelgeld wordt er uit gehaald en verkocht tegen kilo prijs. D. Wat niet inwisselbaar is volgens A en B wordt aan verzamelaars verkocht of naar een oud geld veiling gebracht.

Meer informatie omtrent deze actie is te verkrijgen bij Anton van Ingen, tel. 0314 641076 en bij Anne Pera, tel 0314 625203.