Remmie Visschedijk, Marietje Huitink en Henny Sueters aan het opruimen.
Remmie Visschedijk, Marietje Huitink en Henny Sueters aan het opruimen. Foto: Jan Hendriksen

Honderdveertig Vordenaren minutieus op zoek naar zwerfvuil

Vorden - De hoeveelheid verzamelde zakken werd zaterdagmiddag 21 maart rond het middaguur steeds indrukwekkender nabij de werkplaats van Monumentenzorg aan de Baakseweg. Daar verzamelden zich een groot deel van de 140 vrijwilligers die zich 's morgens ondanks de miezerige regen hadden ingezet voor de jaarlijkse zwerfvuilschoonmaakactie in het buitengebied van Werkgroep Zwerfvuildag Vorden.

Minutieus struinden Gerben en Margreet Sterringa en Henk Westerink en Riet Grave in felgekleurde lichtgroene veiligheidshesjes de berm van de Rondweg af op zoek naar zwerfvuil. En die lag er voldoende. Hoewel? "De hoeveelheid wordt er niet groter op. En dat is positief. De mensen worden er zich steeds meer bewuster van dat het te gek voor woorden is dat men de rotzooi zo maar de natuur in kwakt", zo zegt Gerben Sterringa.

Vanuit Stichting Kranenburgs Belang steken zeven leden de handen uit de mouwen. Remmie Visschedijk, Marietje Huitink en Henny Sueters ruimen vanaf de spoorlijn tot aan de bebouwde kom van Kranenburg de rommel langs de Ruurloseweg op. De conclusie: "Het zijn vooral snoepzakjes, blikjes en flesjes die we oprapen. Al dan niet van fietsende jongeren en autobestuurders die het zomaar uit hun auto wegwerpen." Intussen werken Liesbeth Berenpas en René Bosch vanaf de Horsterkamp richting de Nieuwstad en de Deldenseweg. De regen weerhoudt het tweetal niet om gestaag het zwerfvuil te verzamelen. Een twintigtal leden van Wildbeheer Eenheid (WBE) IJssel Oost afdeling Vorden struinden het buitengebied van buurtschap Linde af. Ook een tiental inwoners van Vierakker-Wichmond onder leiding van Jan Rietman doen mee.

Afsluiting
Na gedane arbeid is het tijd voor het boerenkoolbuffet. Maar eerst bedanken Ria van Vleuten en Wil Voerman van de Werkgroep Zwerfvuildag Vorden Bernard van de Houwen, voor de jarenlange inzet, die na bijna twintig jaar afscheid neemt van de werkgroep. Henk Menkveld is zijn opvolger. Wethouder Arno Spekschoor prijst de werkgroep en alle ruimers voor de inzet. En als waardering blazen een aantal hoorblazers de 'boerenkoolmaaltijd officieel aan. Tot slot maakt Ria van Vleuten bekend dat vanaf volgend jaar de actiedag op de vierde zaterdag van maart plaatsvindt en dat men aanhaakt bij de Nationale Schoonmaakdag, met wederom als eindlocatie bij Natuurmonumenten. En dat alles levert een spontaan applaus op.