Ab Velhorst.
Ab Velhorst. Foto: Gerwin Nijkamp

In memoriam: Ab Velhorst sr.

Vorden - Zaterdag 21 februari is Ab Velhorst senior uit Vorden, op 76-jarige leeftijd overleden. Tot augustus vorig jaar was hij correspondent van Contact. Hij besloot destijds om vanwege zijn ziekte er na 55 (!) jaar mee te stoppen. In meer dan een halve eeuw tijd heeft hij veel zien veranderen, maar wat altijd centraal is blijven staan, is zijn grote passie voor schrijven over in het bijzonder de sport en zijn oprechte interesse in mensen.

Slechts 2,5 van de 55 jaren heb ik mogen samenwerken met Ab, maar in deze relatief korte tijd leerde ik hem kennen als een zeer betrokken, warm en humoristisch persoon. Wekelijks had ik contact met hem via de telefoon of e-mail en dan vroeg hij mij steevast naar mijn eigen prestaties op het voetbalveld en wisselden we altijd even van mening over het spel van ons beider favoriete club FC Twente, maar natuurlijk hadden we het vooral over de krant, naast voetbal onze andere gedeelde passie.

Al in zijn jeugd was Ab correspondent voor Contact. De jonge schrijver in spe voetbalde in het eerste elftal van VV Vorden en deed voor journalist Derk te Sla verslag van de uitwedstrijden. In het begin kwam hij bij Te Sla thuis om te vertellen hoe de wedstrijd was verlopen, maar al gauw schreef de jonge verslaggever zijn verslagen zelf.

Hoewel sport, en voetbal in het bijzonder, zijn grootste interesse had, gebruikte Ab zijn pen ook om zijn bevindingen over andere zaken in de Vordense samenleving op te tekenen. Over de politiek bijvoorbeeld. Circa 250 raadsvergaderingen en 1000 commissievergaderingen van de voormalige gemeente Vorden versloeg hij als correspondent van Contact. Het college en de raad gaven Ab, toen hij eind vorige eeuw stopte met het bijwonen van deze vergaderingen, een mooie foto van Kasteel Vorden en een oorkonde als blijk van waardering.

Ab combineerde zijn werk voor Contact met zijn baan bij achtereenvolgens groothandel Reesink in Zutphen en de Sorbo, eerst in Vorden en later in Duiven. Daarnaast vervulde hij ook vele vrijwilligersfuncties bij VV Vorden, waar hij 65 jaar lid van was. Zo was hij onder meer redacteur, bestuurslid en jubileumcommissielid. Vanwege zijn gigantische inzet werd hij benoemd tot Lid van Verdienste van deze club.

In dit drukke leven, zorgde Ab dat hij ook nog genoeg aandacht aan zijn gezin kon schenken. Natuurlijk op de eerste plaats aan zijn vrouw Dinie, die hem zeer vaak vergezelde als hij op pad ging voor de krant. Maar ook met zijn kinderen en kleinkinderen probeerde hij zo veel mogelijk tijd door te brengen. Ook over hen kon hij op enthousiaste en levendige wijze vertellen.

Met het overlijden van Ab Velhorst senior heeft een sociaal en betrokken 'mensenmens' ons verlaten. Onze gedachten gaan uit naar Dinie, zijn kinderen en kleinkinderen. We wensen hen veel sterkte bij het verwerken van dit verlies.

Gerwin Nijkamp
Hoofdredacteur