Herman Ellenkamp met zijn behaalde gouden medailles.
Herman Ellenkamp met zijn behaalde gouden medailles. Foto: Gerwin Nijkamp

Tweemaal goud tijdens Mondial COM

Herman Ellenkamp wereldkampioen

Vorden - Vogelvereniging De Vogelvriend Vorden viel afgelopen weekend vijf keer in de prijzen op het wereldkampioenschap voor zang- en siervogels Mondial COM 2015 in Rosmalen. Herman Ellenkamp werd de grote winnaar door twee keer goud te halen.

Ellenkamp stuurde zes Cloncurry-parkieten naar Rosmalen; een stam bestaande uit vier vogels en twee enkelingen. Met een enkeling en de stam werd hij wereldkampioen. Hij fokt deze vogels al enkele jaren en wist daar ook al menig prijs mee binnen te halen, maar hij deed nog niet eerder mee aan een wereldkampioenschap.

Nu dat min of meer een thuiswedstrijd was, waagde hij zijn kans en met succes. Hij behaalde met zijn enkeling 93 punten. En bij de stam behaalde hij de maximale stamharmonie doordat al zijn vogels 91 punten van de keurmeesters kregen.

Meer prijswinnaars De Vogelvriend
Naast Ellenkamp vielen nog drie leden van De Vogelvriend in de prijzen. Geert Jansen behaalde zilver met een stam zwart rode kleurkanaries met 376 punten. Ook een buitengewone prestatie, omdat de concurrentie bestaat uit professionele kwekers met personeel in dienst en Jansen gewoon een hobbykweker is.

Zilver was er ook voor Evert van der Wal. Hij behaalde al eerder medaille op een wereldkampioenschap en bewijst met deze nieuwe prijs dat hij zijn hoge niveau weet vast te houden. Van der Wal behaalde zijn medaille met een Driekleurglansspreeuw van 93 punten.

Tenslotte viel ook voorzitter Kees Bink in de prijzen met een bronzen medaille.

Hij werd enkele jaren geleden wereldkampioen en wist nu opnieuw te scoren met een Agapornis roseicollis oranjemasker groen van 91 punten.