De dames van Pink Spirit. Foto: PR
De dames van Pink Spirit. Foto: PR

Passend toewijzen in de Achterhoek

GROENLO - Woningcorporaties moeten bij het toewijzen van sociale huurwoningen voldoen aan de nieuwe regels. De overheid wil hiermee voorkomen dat huishoudens met lage inkomens in te dure woningen terecht komen.

Huurprijs past bij inkomen
Passend toewijzen betekent dat de huurprijs van de woning die woningzoekenden krijgen aangeboden past bij het inkomen. Renate Donderwinkel, coördinator van Thuis in de Achterhoek: "Naast het inkomen bepaalt ook de samenstelling van het huishouden voor welke woning mensen in aanmerking komen. Het voorkomt dat huurders in betalingsproblemen komen en dat de overheid veel geld uitgeeft aan huurtoeslag."

Een woningzoekende met een inkomen dat past bij de huurprijs gaat soms voor op iemand van wie het inkomen niet bij de huur past. Donderwinkel: "Bij elke woning staat straks aan welke voorwaarden de woningzoekende moet voldoen. Soms betekent dit dat je voorrang krijgt op basis van het inkomen, soms kom je niet in aanmerking omdat het inkomen niet passend is. De kans dat je een woning krijgt toegewezen die niet bij je inkomen past, is veel kleiner."

Woningen voor elke portemonnee
De mensen met een hoger inkomen hebben nu ook meer kans op een huurwoning. De wooncorporaties hebben namelijk een aantal woningen met een huurprijs boven de € 710,68. Voor deze woningen komen mensen met een hoger inkomen in aanmerking. Deze mensen komen ook in aanmerking voor woningen vanaf € 618,24. Meer kans dus voor hogere inkomens.

De deelnemende wooncorporaties ProWonen, Sité Woondiensten, Wonion, Plavei, Woonzorg en De Woonplaats in Dinxperlo starten vanaf 1 januari met passend toewijzen. De nieuwe voorwaarden gelden voor het woningaanbod dat vanaf 24 november op de site staat.


www.thuisindeachterhoek.nl


Geslaagde Rocknight

ZELHEM - De '60 aLive Band' en de 'Desperate Blues Band' kijken terug op een geslaagde benefiet-avond in de zaal van Ellen's Restaurant.

De aanwezigen genoten van de optredens en luisterden naar het verhaal van 'Pink Spirit' en 'Blue Spirit', die uitleg gaven over hun doelstellingen ten aanzien van het inzamelen van geld voor het KWF. Het verhaal was voor de aanwezigen aanleiding om extra diep in de buidel te tasten voor het goede doel. In totaal kon € 462,-- aan hun tegoed voor het KWF worden toegevoegd.

De benefietavond kon georganiseerd worden dankzij de belangeloze medewerking door Ellen's Restaurant, Heca geluidsverhuur en de optredende bands.

In principe is afgesproken dat er volgend jaar november weer een benefietavond wordt gehouden.