Marco Sessink (l.) en John Sloot zijn vakbekwame installateurs. Foto: Luuk Stam
Marco Sessink (l.) en John Sloot zijn vakbekwame installateurs. Foto: Luuk Stam

Installatiebedrijf ontvangt nieuw certificaat

HENGELO - Het Hengelose bedrijf Sloot & Sessink Installatietechniek heeft als één van de eerste installatiebedrijven in Nederland het certificaat CV OK ontvangen.

Door Luuk Stam

Met een certificaat en een pasje kunnen John Sloot en Marco Sessink vanaf nu aantonen dat ze vakbekwame installateurs zijn. Zo onderscheiden de twee Keijenborgers en hun werknemers zich in een vrij toegankelijk vakgebied. Aan het beroep van installateur zijn geen verdere eisen verbonden. Iedereen die dat wil, kan zo aan de slag. Omdat dit niet altijd goed gaat, is begin dit jaar het keurmerk CV OK in het leven geroepen. Het aantal doden door koolmonoxide uit cv-ketels is de laatste jaren gestegen, zo liet het EO-programma Dit is de Dag Onderzoek begin deze maand nog zien. Deze gevallen van vergiftiging bleken te zijn veroorzaakt door fouten bij de installatie of slecht onderhoud van ketels. Volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) werden deze fouten gemaakt door onbekwame installateurs.
De werknemers van Sloot & Sessink kregen het certificaat CV OK dan ook niet zomaar. Zij volgden een cursus. Daar moesten ze uiteindelijk laten zien dat ze een kachel op de juiste manier kunnen controleren en schoonmaken. In totaal kost een onderhoudsbeurt van een CV-ketel bij iemand thuis nu wel iets meer tijd. "Voorheen waren we een half uur tot drie kwartier bezig," vertelt Marco Sessink. "Nu is dat een uur tot een uur en kwartier." Die extra tijd zit behalve de aangescherpte veiligheidscontroles ook in het verplichte schriftelijke advies dat klanten krijgen over het energiezuinig gebruik en de veiligheid van hun cv-installatie. Ook moeten de installateurs elke onderhoudsbeurt registreren in een landelijke databank.
Klanten die gebruik maken van installateurs met het nieuwe keurmerk stoken volgens de uitgevers veiliger en hebben minder kans op storingen. Ook wordt de ketel zuiniger. John Sloot en Marco Sessink zijn er blij mee. "Zie het als een soort APK-keuring voor de auto," zegt Sessink. "Het is dat laatste stukje zekerheid."