Vanuit deze verbouwde boerderij verzorgen Paul en Marjolijn de NLP opleidingen. Foto: PR
Vanuit deze verbouwde boerderij verzorgen Paul en Marjolijn de NLP opleidingen. Foto: PR

Zomervreugd Vorden

VORDEN - Misschien herken je het: Je leeft het leven zoals het komt, rolt van het een in het ander en mogelijk ben je best tevreden. Toch borrelt er zoiets van: Is dit hoe ik het werkelijk wil? Haal ik eruit wat erin zit? Wat zou ik veranderen als ik het zelf mocht vormgeven?

Zomervreugd Trainingen in Vorden is opgericht voor mensen die 'de moed hebben hun leven zelf vorm te geven', aldus trainers Paul Flier en Marjolijn van Eijk. Vanuit een prachtig verbouwde boerderij verzorgen zij inspirerende en gecertificeerde NLP opleidingen. NLP betekent Neuro Linguïstisch Programmeren. "Wij willen een 'ontmoetingsplaats' zijn voor een bewuste omgang met alles wat het leven vraagt en biedt."

Minder stress, meer plezier
Paul Flier: "NLP is voor mensen die iets willen bereiken. Bijvoorbeeld hoe je lekkerder in je vel kunt zitten, effectiever en gezonder kunt functioneren en ondernemen. Je leert om minder stress en meer rust en plezier te ervaren en verlangens in bereikbare doelen te vertalen. Kortom, hoe je kunt leven in plaats van overleven; want dat is wat stress feitelijk is. Gewoon door inzicht in hoe onze hersenen informatie verwerken en daarbij soms problemen creëren. Wij noemen NLP vaak een handleiding voor je zenuwstelsel: Het leert ons hoeveel invloed we eigenlijk hebben op dat stemmetje in ons hoofd en onze gevoelens en communicatie met anderen."

Iedereen kan het leren
Marjolijn van Eijk over hoe het begon: "Jaren geleden ontmoette ik een vrouw die opvallend vrolijk en veerkrachtig in het leven stond, ook als het niet mee zat. Op mijn vraag hoe ze dat deed zei ze: 'Dat heb ik met NLP geleerd; vroeger zag ik overal beren op de weg. Dat kan iedereen leren hoor!' Zo raakte ik geïnspireerd, wat uiteindelijk leidde tot een trainingsinstituut, eerst in Veldhoven, nu in Vorden. Ken je de uitdrukking 'Wij zijn ons brein'? Ik geloof dat we een brein hébben! En met de juiste handleiding bepalen we zelf waar we onze aandacht aan willen schenken. Want als er iets waardevol is in de huidige tijd, dan is het aandacht."

NLP onder Schooltijd
Voor ouders met schoolgaande kinderen blijken aaneengesloten trainingsdagen soms onpraktisch. Daarom is er ook een NLP Practitioner op een reeks dinsdagen onder schooltijd, waarin extra aandacht is voor ouderschap. "Ook in de omgang met kinderen kunnen de taalpatronen die je leert een grote waarde hebben," aldus Marjolijn.

Gratis kennismakingsworkshop
Op donderdag 10 december geeft Zomervreugd Trainingen twee kennismakingsworkshops, zowel in de ochtend als in de avond. Deelnemers kunnen dan vrijblijvend ervaren hoe een NLP-training werkt. Aanmelden via de website of mail.


www.zomervreugd.nl

info@zomervreugd.nl


Wereldlichtjesdag in Bronckhorst

STEENDEREN - Wereldlichtjesdag: Samen gedenken in een sfeer van licht en namen, muziek en woorden. Overal ter wereld worden elk jaar op de tweede zondag van december kaarsjes ontstoken voor de overleden kinderen met de gedachte: "Dat hun licht mag blijven stralen." De wereld wordt zo even letterlijk wat lichter voor mensen die een kind(je) verloren hebben. Daarnaast is er het besef dat je niet alleen bent met je verdriet en gemis.

Op zondagavond 13 december wordt voor alle inwoners van de Gemeente Bronckhorst en omgeving voor de tweede keer een bijeenkomst georganiseerd rondom Wereldlichtjesdag. Deze viering wordt van 19.00 – 19.30 uur gehouden bij het Gedenkmonumentje op de R.K. begraafplaats van de H. Willibrordkerk aan Bronkhorsterweg 2 in Steenderen.
Deze bijeenkomst is bedoeld voor ouders, broertjes, zusjes, grootouders, andere familieleden en iedereen die zich verbonden voelt met een overleden kind. Zij zijn allemaal welkom. In deze, niet kerkelijke, bijeenkomst zal onder begeleiding van Gerrie Vos-Hiddink en Maria Schotman-Harmsen, beiden ritueelbegeleider, een viering plaatsvinden waarin troost, kracht en moed wordt (door)gegeven in een sfeer van lichtjes, namen noemen en muziek. De muzikale begeleiding wordt verzorgd door de Harmonie van Muziekvereniging Nieuw Leven uit Steenderen en Duo Buitengewoon, Anja den Bakker en Eelco Schuijl. Iedereen kan een lichtje plaatsen, de naam op een steen schrijven en deze als herinnering meenemen naar huis. Voor mensen die niet zo lang kunnen staan zijn er stoelen aanwezig. Na afloop is er gelegenheid om met elkaar na te praten bij een kopje koffie, thee of chocolademelk in het 'Kerspel', nabij de begraafplaats. Bij erg slecht weer vindt de viering plaats in de kerk. Wij hopen velen van u te mogen begroeten bij deze World Wide Candle Lighting!
Voor informatie en het opgeven van de te noemen namen kunt u bellen of mailen met Maria Schotman - Harmsen (06) 44338522, mariaschotman@gmail.com of Gerrie Vos - Hiddink, (06) 38700488, gerrie@de-levensloop.nl.


Kruiswerk Achterhoek organiseert event

DOETINCHEM - Op woensdag 16 december organiseert Kruiswerk 'Thuis in de Toekomst' in 't Brewincgebouw aan de IJsselkade 17 in Doetinchem. Een inspirerende dag die helemaal in het teken staat van innovatie. De toegang is gratis. Ook partners, familie en mantelzorgers zijn van harte welkom.

Thuis in de Toekomst is een belevenis voor jong en oud. Bezoekers krijgen ondermeer een kijkje in de toekomst met een virtual reality bril. Ook kunnen zij gratis de thuiskapper en gezonde maaltijden aan huis van Kruiswerk proberen en inspirerende themabijeenkomsten bijwonen met boeiende sprekers, zoals Margo van Kemenade en Zora de zorgrobot. Loop als eerste door het unieke ZlimThuis Beleefhuis, die op 16 december om 12.00 uur officieel wordt geopend. Op de tweede verdieping van 't Brewinc is het nieuwe kantoor van Kruiswerk Achterhoek gevestigd, waar ook het Beleefhuis is, waar men kan zien en ervaren welke makkelijke mogelijkheden er zijn om lang en veilig zelfstandig te wonen. Van inspireren en adviseren tot leveren en installeren! Kijk voor het programma en aanmelding op www.kruiswerk.nl/event of bel (0314) 357 430. Voor wie zich vóór 10 december aanmeldt, staat een leuke gratis goodiebag klaar. Dus kom, ervaar en beleef Thuis in de Toekomst met Kruiswerk Achterhoek!