Arie Niks met zijn midwinterhoorn.Foto: PR
Arie Niks met zijn midwinterhoorn.Foto: PR Foto: PR Culturele Zondag

Culturele Zondag in Doesburg

DOESBURG - Elke eerste zondag van de maand is het Culturele Zondag in Doesburg. Deze maand is dat op zondag 6 december. Meer dan dertig deelnemers hebben hun galeries, ateliers, podia en werkplaatsen open en elke bezoeker kan er gratis een bezoek brengen. De brochure met een plattegrond van de locaties van de Culturele Zondag Doesburg is gratis te verkrijgen bij de VVV.

Bezoeken aan onder andere Schotland, Ierland en Frankrijk hebben Anne van der Meiden geïnspireerd tot het maken van intrigerende schilderijen van landschappen, balancerend op de grens van figuratief en abstract. Een groot aantal van deze werken staat centraal in de overzichtsexpositie in haar woonhuis aan het Putpad.

In de maanden december tot en met februari is naast de permanente expositie van Corinne Boureau, een expositie keramiek van de Zeeuwse kunstenares Riet Sturm te bewonderen. Riet is een veelzijdig kunstenares en heeft haar inspiratie opgedaan door kapsels van roggeneieren. Deze worden ook wel zeemeermintasjes genoemd. Haar kapsels worden gemaakt van keramiek. Ze worden raku gestookt, i.e. een Japanse manier van stoken. Dit wordt buiten of in een oliedrumvat gedaan. De oven wordt circa drie kwartier tot een temperatuur van duizend graden Celsius verwarmd met het keramiek erin. Het keramiek wordt op verschillende manieren bewerkt door bijvoorbeeld met glazuur of toevoegingen, zoals bloedkoraal.
Galerie De Swarte Ram exposeert werk van Marijke Schellekens, beeldend fotoglaskunstenaar.

Bij historische boekdrukkerij De Arend wordt op deze zondag in de Adventsperiode op de midwinterhoorn geblazen. Eigenaar Arie Niks van De Arend is al tientallen jaren een bevlogen blazer op dit eeuwenoude instrument. Daarom kan hij het niet laten om op deze zondag zijn hoorn te laten klinken. Arie Niks is lid van de Doesburgse Midwinterhoorngroep. Hij zal bij zijn drukkerij ook zijn verzameling antieke kerstkaarten tonen. Natuurlijk worden er drukdemonstraties gegeven op deze Culturele Zondagmiddag. Hij gaat een gedicht over oudejaarsdag in het dialect drukken op een te versturen kaart, die ook voor de bezoekers beschikbaar is.
De fotovereniging Fodo exposeert maandelijks tijdens de Culturele Zondag in de bovenzaal van De Waag. Elke maand komt een ander thema aan de orde.

'Sieraad aan de IJssel' is een evenement in Doesburg dat een vervolg krijgt op zondag 3 april. Er zijn dan in de Martinikerk ontwerpers van sieraden aanwezig om hun werk te laten zien en diverse deelnemers demonstreren het vak.
Er wordt opnieuw een ontwerpwedstrijd uitgeschreven met het thema 'hoe zal mijn hals uw schoonheid dragen'. Deze regel is uit het gedicht 'Ode aan het sieraad' dat Jan Vijn speciaal voor 'Sieraad aan de IJssel' heeft geschreven. Vanaf half januari kunnen ontwerpers hun ontwerp insturen. De winnende ontwerpen worden uitgevoerd door Laura Egbers van Marjolin goudsmid en door zilversmederij Blok.
Voor meer informatie: sieraadaandeijssel@gmail.com.


culturelezondagdoesburg.nl

Voorverkoop Zwarte Cross 2016 gestart

LICHTENVOORDE - De voorverkoop voor 'het mooiste festival van Europa' is van start gegaan. De 20ste editie van de Zwarte Cross is op 21, 22, 23 en 24 juli 2016. Vanaf zaterdag 21 november kan iedereen kaarten kopen voor dit even gemoedelijke als spectaculaire festival in Lichtenvoorde dat dit jaar de slogan 'Say Yes to Apartigheid' meekrijgt.

Kaarten zijn verkrijgbaar via de website van de Zwarte Cross en in alle Primerawinkels in Nederland.
Deze twee verkoopkanalen zijn de enige betrouwbare, en de Zwarte Cross drukt bezoekers op het hart niet in zee te gaan met louche kaartjeshandelaren. Reden te meer om een early bird te zijn en snel kaartjes te kopen.

Bovendien worden vroege beslissers tot 1 januari 2016 gematst met de Grote Denkerskorting, want ze kopen hun toegangskaart nog voordat er ook maar iets van het programma bekend is.


www.zwartecross.nl/tickets