Dijkgraaf Hein Pieper. Foto: PR
Dijkgraaf Hein Pieper. Foto: PR Foto: Foto: PR

Nabootsing echte situatie Baakse Beek

DOETINCHEM - Geleid vanuit het kantoor van het Waterschap Rijn en IJssel (WRIJ) in Doetinchem vindt op 5 en 6 oktober een hoogwateroefening plaats die zich concentreert op 'Dijkring 49'. Dat is de dijk die loopt vanaf het gemaal in de Baakse Beek aan Den Elterweg tussen Zutphen en Baak naar Bronckhorst, Steenderen en Doesburg.

Door Bert Vinkenborg

De oefening vindt overdag en 's avonds plaats zodat de bewoners geconfronteerd kunnen worden met dijkinspecteurs, zwaailampen, schijnwerpers, afgezette wegen en het transport van zandzakken. Dijkgraaf Hein Pieper kijkt vooruit naar de oefening.

Wat houdt een dergelijke oefening in en hoe vaak worden ze gehouden?
„Dit is een grote oefening die eens per twee jaar plaats vindt. Het doel is om te beoefenen hoe de ploegenwisselingen werken die tussen zeven uur 's morgens en tien uur 's avonds een paar keer plaats vinden. Het gaat erom te checken of de protocollen die we voor diverse situaties hebben in de praktijk ook werken. 'Droge' oefeningen, dat wil zeggen op kantoor, vinden vaker plaats."

Is de Dijkring 49 in waterhuishoudkundig opzicht een gevoelig tracé?
„Deze Dijkring is niet extra gevoelig."

Wie doen allemaal aan deze oefening mee?
„Het gaat om tientallen mensen dwars door de organisatie. Dijkbeveiliging, onderhoudsmensen maar ook de andere afdelingen worden bij een oefening als deze ingeschakeld. Het protocol voorziet daarin."

In termen van risicoanalyse. Wat zijn de grootste dreigingen in het werkgebied van het waterschap?
„Dijkring 48 is het grootste risico in termen van beheersbaarheid. De reden is dat die deels in Duitsland ligt. Het grootste waterschap aan Duitse kant heeft 11 mensen in dienst, bij ons zijn er dat circa vierhonderd. Contacten moeten soms via de Landesregierung lopen."

Wat kunnen bewoners zelf doen om risico's te verkleinen?
„Bewoners kunnen het beste behulpzaam zijn door alert te blijven en ons zo nodig te waarschuwen in geval van een dreigend gevaar. Verder bestaat er een app waarmee de mate van risico op de plek waar men woont kan worden ingeschat. Dat is de zogenoemde Overstromingsapp die via Appstore kan worden verkregen. Aardig is nog om te vermelden dat wij een zelfontwikkelde app hebben die we bij deze oefening voor het eerst gaan gebruiken. We kunnen dan in 'realtime' de situatie op elk gewenst moment volgen."