Sultan Marf en zijn harem werd eerste in de optocht. Foto: PR.
Sultan Marf en zijn harem werd eerste in de optocht. Foto: PR.

Drempt kijkt terug op geslaagde kermis

DREMPT - Zaterdagavond 19 september is de Dremptse kermis van start gegaan. Vele enthousiaste kinderen hebben op muziek van dj Jeffrey gedanst en gehost. Ook is de vogel voor het vogelschieten opgehaald bij de vogelbouwer Maurice Leisink.

De vogel is onder muzikale begeleiding van de Flexband, koning met koningin, officieren, vendeliers, sponsoren en adverteerders, bielemannen en kermiscomité naar het feestterrein gebracht. De kwaliteit van de wagens en loopgroepen was van een zeer hoog niveau. De eerste prijs voor de grote wagens ging naar Sultan Marf en z'n harem. Bij de loopgroepen bleek er een gedeelde eerste prijs te zijn voor '80 jaar Flipje' en de 'Pottenkiekers'.

Op maandagmorgen werd de kermis geopend door de waarnemend burgemeester de heer Peppelman. De kinderen van de basisschool begonnen daarna aan de spelletjes. Door velen werd er deelgenomen aan het vogelschieten, lepelschieten, kegelen en ringrijden. Bij het vogelschieten wist Hendrik de Roo halverwege de tweede ronde de laatste flarden van de vogel eraf te schieten, hiermee werd hij uitgeroepen tot koning. Hendrik koos zijn vriendin Mariëtte Bot als koningin. Bij de kinderspelletjes is Marre Dijkstra de prins geworden en Lianka Linthorst de prinses.


Van kraanleerje tot kasteel verbouwing

35-jarig jubileum Installatiebedrijf Fons Jansen

VORDEN - 35 jaar geleden begon zijn bedrijf letterlijk op wielen. En dat is ook wel logisch voor iemand die zegt het vak ingerold te zijn. Op 1 oktober 1980 sprong hij zelfstandig in het gat in de markt dat was ontstaan doordat zijn concurrenten te groot werden voor het kleinere werk. Geen nacht heeft Fons Jansen wakker hoeven liggen, of in elk geval niet vanwege gebrek aan werk. Wel lag hij wakker van enthousiasme. Als hij nadacht over nieuw te bedenken constructies, loden dakgoten en bijvoorbeeld het bijzondere zinken felsdak van het Meestershuis in Vorden.

Behoorlijk onzeker
Fons is ongetwijfeld een ondernemer die groot is geworden vanuit zijn onzekerheid. Hij is geen blaaskaak die roept de beste te zijn, maar juist altijd gedacht heeft niet goed genoeg te zijn. En zodoende nog net iets harder te moeten doorpakken om op niveau mee te kunnen draaien. En dat maakt hem inmiddels een van de weinigen die nog zeer specialistisch werk verricht, zowel in het moderne werk als in het monumentale werk met lood en zink. Het gewicht van de loden dakgoten leverde hem naast professionele voldoening ook een zeer professionele, chronische rugpijn op. Maar niets weegt op tegen de voltooiing van een mooie klus.
De stoppenkast uit mijn studentenhuis
In zijn bedrijfspand tegenover het treinstation in Vorden verweeft hij zijn eigen ervaring beeldend met de historie van het installatie-vak zelf. Binnen de muren van zijn kantoor wrijft hij enthousiast in zijn handen wanneer hij vertelt over het bedrijf. De wanden om hem heen zijn versierd met foto's van geleverde klussen, ter illustratie van vele mooie momenten uit een rijk en ambachtelijk arbeids-leven. Achter mij herken ik de stoppenkast uit elk willekeurig studentenhuis, de aanwezige installatie-elementen vertellen het verhaal van 35 jaar ervaring en vakmanschap. Natuurlijk, er is altijd stress. Je bent altijd aan het rennen en racen. Je bent eindverantwoordelijk. Maar er is ook altijd de immense liefde en passie geweest voor dit werk. Met echte, ouderwetse, specialistische vakkennis. Welke je toe moet kunnen passen in elk project. Van klein tot groot.

Onzichtbaar comfort
Onder de afhangende bomen van Huize Den Dam te Eefde staan zijn busjes ietwat schuin geparkeerd. Onder historie en in de toekomst. Binnen wordt, door zijn toegewijde en vakkundige medewerkers, gewerkt aan vijf nieuw te realiseren appartementen. In een statig pand met allure, waar Fons met zijn medewerkers het karakteristieke zinken roevendak een paar jaar geleden vervangen heeft. Het hele installatieplan werd aan hem toevertrouwd. Nog heel even, en dan worden zijn buizen, gedachtespinsels, leidingen en draden achter een dikke laag stucwerk bedekt. En kunnen toekomstige bewoners genieten van zijn onzichtbare comfort.

Eerlijk en ontwapenend
Toch rinkelt de telefoon niet enkel voor het grote werk. Men belt ook voor het aanleggen van de aansluiting van een afwasmachine, of omdat de kraan weer eens lekt. En dan komt Fons gewoon even aanwaaien om zijn eerlijke expertise te geven. Om je te vertellen dat je hem wellicht beter in kunt huren om wekelijks de afwas te komen doen, dan dat je hem die aansluiting laat maken. Soms is het nu eenmaal niet lucratief genoeg om je vloer open te breken en je meterkast uit te breiden. En het is juist die eerlijke en ontwapenende houding die hem de betrouwbare vakman maakt die je zoekt binnen het hedendaagse web van professionals.

De toekomst
'Natuurlijk, na 35 jaar denk je aan de tijd dat je dit bedrijf niet meer runt. Maar ik zal het stokje geleidelijk overgeven, er zal een transitie-periode moeten zijn van een aantal jaren. Het bedrijf draagt mijn naam, maar zal niet binnen mijn familie blijven.' De man bracht namelijk wereldse kinderen groot. Zijn dochter woont al lange tijd in Singapore en zijn zoon zag elk stadje in Australie, Nieuw-Zeeland en omstreken. Ze kozen een ander pad en dat maakt dat Fons een opvolger zoekt. Maar voorlopig tijgert hij nog door kruipruimtes en schuifelt hij door dakgoten. Werkt hij op de toppen van kastelen en altijd op de toppen van zijn kunnen.