Een zeer enthousiaste dirigent en het koor kreeg het publiek aan het swingen.
Een zeer enthousiaste dirigent en het koor kreeg het publiek aan het swingen. Foto: Alice Rouwhorst

Het swingt de kerk uit

BAAK – Het dak van de St. Martinuskerk ging er bijna af zondag 27 september. Het popkoor A sign of Friendship trad er samen met de jazzband Jay Jay's Border Jazzmen op voor een volle kerk met dolenthousiaste luisteraars bij de viering van het 125-jarig bestaan van kerk én café.

Mede-organisator Frans Helmich heette aan het begin van de feestelijke dag iedereen van harte welkom en in het bijzonder de aanwezige burgemeester mevrouw Helmi Huijbregts-Schiedon. "Ja," zegt de heer Helmich tegen haar. "U boft, want u hoeft vandaag geen bankengeld te betalen. U zit hier gratis en voor niets en dat zelfs op de eerste rij!" Hiermee doelde hij op de bankenpacht die in 1770 door de toenmalige Heer van Baak werd ingevoerd om de uit de hand gelopen kosten van de bouw van het Concordiagebouw, de toenmalige kerk, te kunnen bekostigen.

Helmich vertelt hierna in het kort de totstandkoming van de huidige kerk en het café en de daarbij behorende anekdotes. Hij roept de Baakse bevolking op om hun cultuurhistorisch erfgoed te koesteren en te beschermen en te investeren in hun hart, in hun hart van Baak, zodat het niet leeg komt te staan maar een nuttige functie kan blijven behouden, ook in de toekomst.

"Omdat het café er destijds iets eerder stond dan de kerk, meen ik hier met recht te kunnen spreken over de kerk tegenover het café in plaats van andersom," aldus Helmich. Volgens hem is de viering eigenlijk een jaartje te vroeg, omdat de kerk in 1891 werd ingewijd en toen op een haar na klaar was. "Maar dat mag de pret wat mij betreft niet drukken! Doen we het volgend jaar gewoon stilletjes, nou ja stilletjes over."

En dat zou zo maar bewaarheid kunnen worden, want het koor en de band werd telkens met veel applaus beloond voor hun swingende nummers. Het 80-koppig tellend popkoor A sign of Friendship, bestaande uit heel veel vrouwen en een enkele man staan onder de bezielende en zeer swingende leiding van dirigent John Stinissen. Zij zongen diverse gospel- en popliederen, zoals 'Angels' van Robbie Williams, het gospelarrangement 'O happy day' van The Edwin Hawkins Singers en het slotnummer 'Amen'. Zij werden live begeleid door de jazzband of door muziek op band. De jazzband speelde swingende dixie en jazz in de kerk en later in de middag in het café Het Wapen van Baak/De Bierkaai. Het publiek, dat wel eerst even warm moest draaien, genoot van deze geweldige show en swingde uiteindelijk gezellig mee in de kerkbanken en stoelen.

Na het concert in de kerk verplaatsten de mensen zich naar het terras, de tuin of in het café zelf. Daar werd de uitslag van de gehouden quiz over kerk, kroeg en Baak bekend gemaakt. Winnaar was mevrouw Geurts. Zij koos voor het bier-wijn pakket dat aangeboden werd door De Bierkaai, de tweede plaats was voor de heer Nix. Hij koos de waardebon van Vishandel Vrieze en de derde plek was voor de heer Eliesen, een tegoedbon van de Rebalancing en massagepraktijk van Xandra Veltman.


Burendag in Park de Bleijke succesvol

HENGELO - De vrijwilligers van Stichting Park de Bleijke waren al vroeg in de weer om er een mooie dag van te maken. Om 11.00 uur opende wethouder Paul Seesing het hinkelpad.

Er was koffie, thee, limonade met eigen gebakken koekjes, deze hadden gretig aftrek. Dit keer stond de Burendag in het teken van eten met de buren. Naast de koekjes werden er ook wentelteefjes en pannenkoekjes met diverse toevoegingen gebakken. De jeugd en ook de ouderen lieten het zich goed smaken en waren vol lof over de resultaten. Zo kon iedereen voldaan huiswaarts. De kinderen hebben vetbollen gemaakt voor de vogels, deze mochten mee naar huis en werden ook naar de bewoners van de Bleijke gebracht die ze aan de balkonnetjes gaan hangen en dan maar op de vogeltjes wachten.

De volgende activiteit is op 7 november, dan is de Natuurwerkdag en wordt het park winterklaar gemaakt. Kom helpen want een park is echt iets anders dan een tuintje en vergt dus heel wat onderhoud. Opgeven voor de Natuurwerkdag via parkdebleijke@gmail.com. Start die dag om 10:00 uur. Ook dan weer koken op de veldkeuken. Dit keer wordt er een soepje gemaakt met brood. Zet 7 november dus in de agenda en help ons!

Wethouder Seesing opent mer een groep kinderen het hinkelpad. Foto: Achterhoekfoto.nl, John Mokkink