Koen Hermans en Kenny van Gaalen. Foto Albert Schreuder.
Koen Hermans en Kenny van Gaalen. Foto Albert Schreuder.

Koen Hermans eindigt als zesde in WK-eindklassement

HENGELO - Koen Hermans is er met zijn bakkenist Kenny van Gaalen in geslaagd de zesde plaats in de eindstand van het WK Zijspancross te bereiken. Een formidabele prestatie van de achttienjarige Hengeloër, die vorig jaar nog als vijftiende eindigde. Hoogtepunt was een podiumplaats in Genk, toen het duo zich als derde klasseerde.

Team Hermans/van Gaalen wist een flinke sprong richting de wereldtop te maken. Doelstelling aan het begin van dit jaar was bij de eerste tien te komen. De zesde plaats overtreft alle verwachtingen. Hermans is dan ook zeer tevreden over het afgelopen seizoen: "We begonnen direct goed en geleidelijk kwamen we hoger in de top tien. Het was een vrij constant jaar, waarin we dikwijls bij de eerste vijf wisten te klasseren. Hoogtepunt was de derde plaats in Genk. Het podium was helemaal Nederlands, maar ze hadden het volkslied niet paraat. Toen zetten de supporters spontaan het Wilhelmus in en veel mensen vielen in, dat was een prachtig moment. Een heel bijzondere ervaring was de gecombineerde reis van twee weken naar Estland en Letland. Drie dagen ertussen hielden we vakantie en gingen naar het strand in Pärnu. Ook Spanje was een verre reis, maar je kunt niet zomaar een Grand Prix overslaan; dan zak je weer in het klassement. Een paar manches hebben we geen punten gepakt door pech, maar verder presteerden we heel regelmatig."

Belangrijke steun was bakkenist Kenny van Gaalen. De voormalige wereldkampioen brengt ervaring mee, kent vele banen, de goede lijnen en heeft veel waardevolle tips, waar de achttienjarige Hermans zijn voordeel mee doet. "Kenny is een van de beste bakkenisten van Nederland. Het klikt heel goed en is altijd erg enthousiast. Hij vindt het prachtig in de bak te staan bij een veel jongere rijder die hij kan kneden. Ik heb al veel van hem geleerd, inclusief een beetje Brabants."

In 2016 wil het Team Hermans/Van Gaalen opnieuw progressie boeken. In elk geval blijft het hele team met begeleiding intact. Om bij de top aan te sluiten is afhankelijk van veel factoren, vertelt Hermans: "Ervaring, kracht en conditie zijn belangrijk. Daarnaast uiteraard een snelle motor en een goede bakkenist."

Het seizoen is nog niet afgesloten. Op 27 september in Lierop en 4 oktober in Harfsen zijn de laatste twee races voor het ONK-klassement. Hermans/Van Gaalen staat in dat klassement als vijfde. De andere twee Hengeloërs Van Werven/Beunk staan derde (tiende in WK-eindstand) en Willemsen/Sloot als vierde (twintigste op WK). Drie Hengeloërs bij de eerste vijf, wat een weelde! Zeker in Harfsen is er dus nog een mooie gelegenheid in de regio om de Hengelose zijspannen te bewonderen en aan te moedigen. De beste drie Nederlandse zijspannen in de WK-eindstand worden elk jaar uitgenodigd voor de Sidecarcross des Nations. Ook Hermans/Van Gaalen mogen aan deze landenwedstrijd deelnemen, die dit jaar op 11 oktober in Schwedt bij Berlijn wordt verreden.


Basteom 1 doet Doesburg punt cadeau

HENGELO - Basteom heeft zichzelf een slechte dienst bewezen door in de uitwedstrijd tegen Doesburg, na een zeker lijkende 2-0 voorsprong, aan het eind toch met slechts één punt huiswaarts te keren.

Het begon allemaal prima met al in de zesde minuut de 0-1 voorsprong, toen Jari Bremer een rebound van en via de keeper inschoot. Daarna waren er nog een flink aantal mogelijkheden om de score uit te bouwen, maar dat lukte pas op slag van rust, toen Gijs Buiting een vrije trap van Gerrit Vierhuis in schoot, 0-2. Tussendoor werd al een aantal keren duidelijk, dat de concentratie behouden moest worden, omdat anders de thuisclub zomaar terug in de wedstrijd zou kunnen worden gebracht.
Dat gebeurde dan ook in de tweede helft, waarin het voetballend niveau van Basteom onder de maat bleef. Doesburg gooide een stuk opportunisme en inzet in de strijd, speelde op en soms over het randje en Basteom moest terug. De ploeg kwam nauwelijks meer aan voetballen toe, de uitvallen die er waren leverden weliswaar enkele kansen op, maar daar werd slordig mee omgegaan. Doesburg bakte er aanvallend ook niet veel van, maar doordat Basteom bij balbezit deze ook steeds weer inleverde, bleef de thuisploeg geloven in een goede afloop. Trainer Harold Achterkamp moest daarnaast ook nog wissels toepassen. Toen in de 65e minuut de 1-2 viel, na slordig verdedigen, werd het nóg onrustiger en was het een kwestie van proberen te overleven, maar die hoop werd in de 86e minuut de grond ingeboord toen er opnieuw balverlies was in de opbouw. Doesburg schakelde snel om en scoordevervolgens de verdiende 2-2.

Conclusie:
Na een goede start met een redelijk vervolg in de eerste helft, had de voorsprong uitgebouwd kunnen worden. Desondanks had de 2-0 voorsprong ook voldoende moeten zijn om met drie punten terug te keren, maar de ploeg slaagde daar niet in. Het jonge team mist op zulke momenten toch de ervaring om een wedstrijd op slot te gooien. Nu werd Doesburg terug in de wedstrijd gebracht en deze maakte daar dankbaar gebruik van. Hopelijk een leermoment waar in het vervolg van de competitie beter mee wordt om gegaan.

Beste supporters, volgende week samen Baakse kermis vieren en blijf daarna de ploeg steunen, zondag 11 oktober, aanvang 14.00 uur, bij de wedstrijd Zutphen 1 – Basteom 1.

Opstelling Basteom:
Martijn Kreunen, Daan van der Kolk, Bas Wiskamp (Quinten Bartman), Bob Wagenvoort, Marijn Geurts, Jari Bremer, Stijn Heitkönig, Cas Berns, Noud Rutjes (Danny van Wilsem), Gijs Buiting, Gerrit Vierhuis (Daan Tieleman).

Koen Hermans en Kenny van Gaalen. Foto Albert Schreuder.