Afgevaardigden van Pro Wonen, Puur Natuur en de Meindershof bij elkaar.
Afgevaardigden van Pro Wonen, Puur Natuur en de Meindershof bij elkaar. Foto: Willy Hermans

Puur Natuur helpt bewoners Meindershof

'Het kost alleen maar een glimlach'

Hengelo In augustus ging een bijzonder initiatief van start. Deelnemers van Puur Natuur, Philadelphia Zorg, zullen voor de bewoners van de Meindershof oud papier, plastic en glaswerk ophalen. Dit afval wordt dan afgestort in de daarvoor bestemde containers.

Samenwerking
De nieuwe samenwerking is opnieuw een voorbeeld van de participatie van Puur Natuur. Ze willen meedoen in de veranderende maatschappij, zinvol werk verrichten, iets betekenen voor een ander. Coördinerend begeleider Anja Weustenenk van Puur Natuur benaderde het bestuur van de bewonerscommissie Meindershöfke en samen kwamen ze er snel uit. Elke woensdagmorgen zullen deelnemers van Puur Natuur met hulp van begeleiders langs de deuren van de bewoners gaan om de kratten met afval op te halen. ProWonen ondersteunde het initiatief door driehonderd euro bij te dragen aan de aanschaf van de kratten. Rick van Lochem geeft aan dat ProWonen vaker initiatieven vanuit buurten ondersteunt om de leefbaarheid te verhogen, maar over deze unieke aanvraag bestond geen enkele discussie.
Van Albert Heijn Hengelo mogen winkelwagens worden geleend om het afval te verzamelen en naar de milieuparkjes te vervoeren. Alleen het glaswerk gaat met de bolderkar naar de parkjes aan de Kastanjelaan of bij de sporthal.

Glimlach
Het mes snijdt aan twee kanten. Voor ouderen die slecht ter been zijn is dit een welkome hulp, een stukje ontlasting. Bijzonder zijn de contacten die ontstaan, een praatje, eventueel een kopje koffie! Mensen krijgen een binding met elkaar, herkennen elkaar en zeggen elkaar gedag. Al na de eerste keer kan geconcludeerd worden dat er ruime behoefte is aan een dergelijke voorziening. Bewoners vroegen al wat de kosten waren, waarop Mark Hoogvliet van Puur Natuur gevat antwoordde: "Het kost alleen maar een glimlach!"

Het Meindershöfke organiseert allerlei activiteiten voor de bewoners: een bingo- of dia-avond en elke maandag- en donderdagmiddag is de ontmoetingsruimte open. Het bestuur bestaat uit Gerard de Greef, Gerrit Brekveld, Roel Huizinga, Wim Mulderij en Guido de Meij. Mogelijk ontstaan in de toekomst andere vormen van dienstverlening. Puur Natuur is erg actief voor scholen, kerken en verenigingen en mogelijk kunnen ook elders in het dorp dergelijke vormen van samenwerking worden ontwikkeld.

Participeren, midden in de samenleving, iets betekenen voor een ander. Daar gaat het om!