Vele liefhebbers van oude brommers reden mee in de ‘Brommers kieken’ toertocht.
Vele liefhebbers van oude brommers reden mee in de ‘Brommers kieken’ toertocht. Foto: Liesbeth Oukes

'Brommers kieken in de Karke'

Zündapp pop-up museum bijzonder gewaardeerd

Steenderen – Drie dagen lang kwamen liefhebbers van de brommer naar de Remigiuskerk in Steenderen waar een indrukwekkende collectie oude brommers van het merk Zündapp, waren bijeengebracht. Vrijdag 14, zaterdag 15 en zondagmiddag 16 augustus vonden meer dan 750 bezoekers de weg naar het pop-up museum.

Wethouder Jan Engels opende de expositie op vrijdagochtend. Aanwezig waren vertegenwoordigers van de Stichting Oude Gelderse Kerken, leden van de plaatselijke commissie en bestuursleden van de Remigiuskerk, leden van de Zündappclub en andere betrokkenen bij deze tentoonstelling. "Gert-Jan Massink is heel betrokken bij deze tentoonstelling en heeft unieke exemplaren aangeleverd," vertelt medeorganisator Jan Bijvank. Daarnaast hebben vele andere liefhebbers hun brommer beschikbaar gesteld, om een fraai tijdsbeeld te kunnen laten zien.

Zo stond er de Zündapp Z200, de vrijheidsmachine. Voor deze 200cc motorfiets was geen rijbewijs nodig en ook hoefde men geen belasting te betalen. Zo kregen veel mensen de vrijheid om hun wereld te verbreden. Verder stonden er van Zündapp een KS 600: de ontdekkingsreiziger, een DB 234: de luxe motor, een 422: de veilige brommer, 561-003: de scooter genaamd Roller, 517-51 LP: het citroentje, een 517-05L5: de populaire brommer en de 448 CS50: de sprinter.

De Stichting Oude Gelderse Kerken (SOGK) vond deze expositie een prima initiatief. De plaatselijke commissie, die zorgt voor de exploitatie en het dagelijks onderhoud van de kerk, werkte voor deze tentoonstelling samen met Zündapp-Achterhoek.

"Het belang is dat de kerk voor de gemeenschap wordt behouden. Voor het jaarlijkse reguliere onderhoud is geld nodig. De kerk is beschikbaar voor ieder die dat wil, voor een tentoonstelling, expositie of concert. Deze expositie maakt wel veel los. Iedereen van de oudere generatie heeft wel wat met die brommers. Ik hoorde al dat mensen die hier rondliepen, meteen op marktplaats gingen kijken en een exemplaar hadden aangeschaft," lacht Jan.

"We laten ook zien wat de bromfiets heeft bijgedragen aan de mobiliteit in Nederland, maar specifiek hier in Steenderen. Alle kleine winkeltjes die geleidelijk aan de deuren hebben moeten sluiten, is deels te wijten aan de mobiliteit van de mensen. Dat ze steeds verder weg kwamen: Wieter vot um de karke."
Historicus Ab Aalderink, bekend van de supermarkt in Steenderen, vertelde met verve over de vele winkels die Steenderen rijk was aan de hand van eveneens vele bewaard gebleven foto's. Ook draaiden oude promotiefilmpjes van brommers en een film over de jaren '50 van Zündapp.

Vele oude brommers van het merk Zündapp stonden, in volgorde van jaren in ontwikkeling in de zijbeuken van de Remigiuskerk opgesteld. Elk exemplaar had een technische beschrijving, die de echte liefhebbers met interesse stonden te lezen. Mochten de getoonde brommers niet worden aangeraakt, één exemplaar stond er juist voor: even erop zitten om het gevoel te krijgen. Natuurlijk mocht daarvan een foto worden gemaakt.

De dialectuitdrukking 'Brommers kieken', een eerste vrijpartij op een uitgaansavond, is overigens juist uitgeroepen tot de mooiste van Gelderland in 2015. Deze verkiezing was een initiatief van het TV-programma Een wagen vol verhalen en werd gehouden onder lezers van Naober en luisteraars van Omroep Gelderland.

Bijna 70 eigenaren van een (klassieke) bromfiets reden zaterdag 15 augustus een prachtige toerrit door de Achterhoek. Buiten op het marktplein stonden de brommers naast elkaar opgesteld en werden door de bezoekers bewonderd. Jeugdsentiment alom, het gevoel, het geluid van de startende brommers.

Leden van de Toerclub Oldtimer Brommers (TOB) uit Hengelo reden ook mee. "TOB betekent Toerclub Olde Brommers, op z'n plat. We zijn met 31 man hier en hebben verzameld in Hengelo. Vandaar zijn we naar Steenderen gereden," vertellen Teun Eekhuis en Berry Legters. De oprichter van deze club, Willie Wiegerinck vindt het een fantastisch initiatief.

Deze toertocht werd toegevoegd aan de door de TOB georganiseerde ritten. "Bij mij achter het huis wordt altijd verzameld en van daaruit maken we de ritten. Ik had vanmorgen al een dertig man op de koffie." Ook andere brommerclubs, zoals de Deventer Nozems waren aanwezig.

De reacties over de expositie waren onverdeeld positief: "Nostalgie ten top", "Mooie collectie Zündapps en een mooi kerkgebouw. Roept het verlangen op om weer eens te gaan rijden! Bedankt!", "Mooie collectie zo bij elkaar, super! Op de Zündapp komen kijken vanuit Rhenen", "Het is een toptentoonstelling! We hebben erg genoten, ook van de promofilmpjes!", "Geweldig mooie, nostalgische tentoonstelling!".


www.oudegeldersekerken.nl
www.zundappachterhoek.nl


Extra voorstelling openluchtspel Hummelo

Hummelo - De openluchtvoorstelling Indiëgangers van zaterdagavond 15 augustus werd afgelast vanwege de weersomstandigheden. Hiervoor in de plaats komt er een extra voorstelling op donderdag 20 augustus.

Als u in het bezit bent van kaarten voor de afgelaste voorstelling van zaterdag 15 augustus, dan kunt u die omruilen voor kaarten voor deze extra voorstelling van 20 augustus. Ook is het nog mogelijk om ze te ruilen voor kaarten voor de voorstelling van woensdag 19 augustus. De voorstellingen van 21 en 22 augustus zitten vrijwel vol, dus ruilen voor deze kaarten is helaas niet mogelijk.
De gekochte kaarten bij de Spar (Hummelo) of Welkoop (Toldijk) kunnen daar omgeruild voor nieuwe kaarten; heeft u kaarten online gereserveerd, dan wordt u door de organisatie gebeld of gemaild.

Heeft u vrijkaarten of andere vragen neem dan contact op met:
Leo Meijer (0314) 382402 of
Carla Harenberg (0314) 381829.

Zündapp Z200, de vrijheidsmachine uit 1928-1929.