Jan Heijtink, 80 jaar lid van de Damclub Hengelo en Lid van Verdienste.
Jan Heijtink, 80 jaar lid van de Damclub Hengelo en Lid van Verdienste. Foto: Liesbeth Oukes

Vanaf de oprichting 80 jaar onafgebroken lid

Jan Heijink viert 80 jarig damjubileum

Hengelo - Donderdagavond 28 mei vond tijdens de feestavond van Damclub Hengelo (DCH) in speellokaal Ons Huis een bijzondere huldiging plaats. Jan Heijink kreeg de hoogste eer voor zijn 80 jarig jubileum bij de club en werd benoemd tot Lid van Verdienste.

Clubleden, familie, wethouder Jan Engels en Johan Haijtink van de Koninklijke Nederlandse Dambond werden door de voorzitter Jan Luiten welkom geheten. "We bestaan dit jaar 80 jaar en we hebben iemand die 80 jaar lid is van de club. Dat vonden we toch wel heel bijzonder en daar hebben we iets voor geregeld."

Johan Haijtink vertelt: "Jan Heijink was de topper van de Achterhoek, daar had je geen schijn van kans," lacht hij. "Jan is 80 jaar lid van de KNDB. Onafgebroken, dat is ook bijzonder. Jan, van harte gefeliciteerd met deze mijlpaal." Johan gaf Jan een mooie oorkonde.

Wethouder Jan Engels sprak de jubilaris eveneens toe. "Een unieke prestatie is hier geleverd: 80 jaar onafgebroken lid, prachtig. We hebben veel goede vrijwilligers, maar ze kunnen allemaal een voorbeeld aan u nemen." Namens de gemeente kreeg Jan Heijink een beeldje van de haas uit het gemeentelogo. "Om thuis neer te zetten en hopelijk nog vele jaren van te genieten." De prachtige bloemen mocht de wethouder aan zijn vrouw Bertha geven.
Tot slot had voorzitter Luiten nog een verrassing voor Jan Heijink. Een oorkonde met daarop de geschiedenis van de Damclub Hengelo. Over de oprichting 80 jaar geleden, op initiatief van de toen 12-jarige Jan Heijink. Hij bleek een gedreven dammer en een actief lid van de vereniging.

Hij fietste soms stad en land af om een wedstrijdje te kunnen dammen tegen een andere vereniging of om aan het provinciaal kampioenschap deel te nemen. Hij werd meerdere jaren kampioen van DCH. Vele jaren bekleedde hij verschillende functies in het bestuur, zorgde voor het jeugd- en schooldammen en de oud papier actie. Jan Heijink is nog steeds actief lid. "Daarom heeft het bestuur besloten om hem tot Lid van Verdienste van de Damclub Hengelo te benoemen."

Jan Heijink was zichtbaar geroerd door alle aandacht die hij kreeg. Hij bedankte iedereen daarvoor.

Deze avond ging verder met een drankje, een spel en een hapje. De kampioenen van de Damclub Hengelo van het seizoen werden gehuldigd en mochten hun bekers in ontvangst nemen.